Kineski zid

SPP: Dodikove izjave o trećem entitetu krajnje licemjerne

Vijesti / Flash | 10. 08. 2014. u 12:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka pravde i povjerenja (SPP) smatra kako izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome kako podržava treći entitet, ali da se Hrvati moraju razdružiti s Bošnjacima u Federaciji BiH, kao i da između entiteta neće biti podignut Kineski zid, predstavljaju jednu novu podvalu retrogradne velikosrpske politike, priopćili su danas iz SPP-a.

- Iskrenost u namjerama se otkriva u izjavi da ne bi podržao ništa što bi ugrozilo 49 posto teritorije RS-a. Dodik i svi drugi zagovornici politike nove podjele BiH trebaju znati da u sastavu Republike Srpske ne bi moglo ostati 49 posto teritorija BiH, i da bi moralo doći do nove teritorijalne preraspodjele.

Velikosrpska separatna politika je u zadnjih sedamdeset godina Hrvatima u Bosni i Hercegovini uništila dvije hrvatske biskupije, najprije pred kraj Drugog svjetskog rata, pobili su žitelje Trebinjske biskupije koja je zbog toga ugašena i pripojena Mostaru, dok je devedesetih godina u posljednjem Domovinskom ratu uništena Banjalučka biskupija. Toliko o dobronamjernosti velikosrpske politike prema Hrvatima u BiH - navode u SPP-u.

SPP je stava da nije vrijeme za podjele nego za integraciju Bosne i Hercegovine u smislu da dobije jednog predsjednika, a ne tri člana Predsjedništva BiH kako je sada slučaj, te da dobije premijera Vlade BiH, a ne predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i da tri ključne pozicije u državi predsjednik, premijer i predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH, budu iz različitih konstitutivnih naroda te da se rotiraju pozicije svaki sljedeći mandat.

- SPP se zalaže za ukidanje entiteta i preustroj države po modelu ustroja četiri višenacionalne regije, kakvog je predložila Biskupska konferencija BiH još 2005. godine. Te regije bi bile Sarajevska, Mostarska, Banjalučka i Tuzlanska, kao prirodna, zemljopisna, kulturološka, povijesna, gospodarska i u svakom drugom smislu riječi, regije ili federalne jedinice koje bi osigurale da svaki konstitutivni narod ima najmanje jednu trećinu zakonodavne i izvršne vlasti.

Kada su u pitanju hrvatske političke stranke, ne znamo u čije ime, oni 'šuruju' s Banja Lukom i razmišljaju o Dodikovoj ponudi, koja je krajnje licemjerna i predstavlja novu podvalu Hrvatima u BiH. Zašto im ti hrvatski političari ili predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS), otvoreno ne kažu da RS mora vratiti neke otete teritorije tom trećem entitetu kao što su područja istočne Hercegovine i samu Posavinu.

Povijesno gledano, Posavina je uvijek bila većinsko hrvatska zemlja, pa zašto ta povijesna hrvatska podneblja i ognjišta ne bi bila vraćena onima od kojih su oteta. U Posavini je prije rata živjelo preko 200.000 Hrvata i treba njih pitati što misle o Dodikovom 'prohrvatskom' prijedlogu - navodi se u priopćenju SPP-a.

U priopćenju se ističe kako se SPP zalaže za suživot svih triju konstitutivnih naroda i građana, kao i ostalih nacionalnih manjina ili neopredijeljenih i cozmopolitana.

- Ustavne promjene se moraju provoditi integralno i na temelju istine i pravde a ne novog politikantstva i podvale. Hrvatima se nudi 'virtualni entitet' nakon što predaju i ono posljednje što imaju a to su Federacija BiH i županije. Svakome i malo politički iskusnom čovjeku ili laiku je jasno da je ovdje riječ o novoj političkoj podvali koja vodi daljnjem nestanku i iseljavanju Hrvata iz Federacije BiH i cijele BiH.

Ujedno ovo je i pokušaj legalizacije otete hrvatske i bošnjačke imovine u Republici Srpskoj i zatiranje jednog ili dva naroda ne samo po pitanju privatne imovine, nego i cjelokupnog bića jednog ili dva naroda u RS-u - navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close