Deblokada EU puta

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na ljeto stupa na snagu

Vijesti / Flash | 14. 03. 2015. u 09:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) Federica Mogherini predložit će u ponedjeljak Vijeću za vanjske poslove (FAC) stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, i to skoro sedam godina od njegovog potpisivanja, saznaje Dnevni avaz.

Prema dostupnim informacijama iz pripremnog dokumenta za sjednicu FAC-a najavljenu za ponedjeljak, aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati europski put za BiH.

Naime, stupanje na snagu SAA zasigurno predstavlja najhitniji korak na putu ka članstvu u Uniji. Međutim, u pripremnom dokumentu za sjednicu FAC-a je naglašeno da će uzimanje u obzir zahtjeva BiH za članstvo u EU umnogome ovisiti o napretku u provođenju reformi u narednim mjesecima.

Kada je riječ o tome, EU od bh. vlasti ima najveći stupanj očekivanja. U aktu Vijeću za vanjske poslove, pripremljenom za ponedjeljak, navedene su i informacije o tome kada BiH može očekivati stupanje na snagu SAA.

''Pravni postupak će biti pokrenut ubrzo nakon sjednice Vijeća za vanjske poslove i očekuje se da će potrajati nekoliko tjedana. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će stupiti na snagu dva mjeseca nakon što Vijeće usvoji formalnu odluku, a to bi se onda moglo desiti s početkom ljeta'', ističe se u objašnjenu FAC-a.

Inače, SAA je jedan od ključnih instrumenta kojima se osiguravaju mehanizmi i koje institucijama EU omogućavaju da zajedno s BiH radi na njenom priključenju Uniji.

Ujedno, aktiviranjem SAA se jača pozicija BiH u regiji i svijetu, daju pozitivni signali investitorima, osigurava bolje poštivanje principa pravde, slobode, sigurnosti.

Nakon što za BiH na snagu stupi ovaj sporazum, prema važećim propisima će se pridruživanje naše države Uniji provoditi postupno i bit će u potpunosti ostvareno u prijelaznom razdoblju od najviše šest godina.

Kopirati
Drag cursor here to close