Po dodiku

Spominje se i ostavka: Inzko o sankcijama i crvenoj liniji

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku su od "velikog simboličkog značaja", rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozdravivši odluku Sjedinjenih Država.

''Milorad Dodik se igrao vatrom i prešao je crvenu liniju. Morat će živjeti s posljedicama'', ocijenio je Inzko u izjavi bečkom dnevniku Standard.

List ističe kako je za sada nejasno kako će izgledati sankcije, podsjećajući da Austrija još nije donijela odluku u vezi s tim.

Sankcije SAD-a, kako navodi Standard, uvedene su potpuno neočekivano i slično, kao Rezolucija UN protiv izraelske politike naseljavanja što predstavlja naslijeđe Obamine administracije, kako bi sljedećem predsjedničkom timu ukazala na pravac kojim treba da se ide.

Standard ocjenjuje i da se situacija na Balkanu uoči dolaska na vlast u SAD Donalda Trumpa pogoršala.

Istovremeno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je kako smatra da bi bilo najbolje da predsjednik Republike Srpske podnese ostavku i "tako spasi Republiku Srpsku i srpski narod".

I svjetske medije puni vijest o sankcijama Dodiku. Tako je New York Timesu objavljeno kako je Dodik prijetnja suvereniteta BiH te da nije poštovao Ustavni sud BiH.

"Dodiku je blokirana sva imovina u SAD, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje s njim", piše New York Times.

Financial Times navodi kako je Dodik u entitetu u kome dominiraju Srbi u Bosni, prkosio sudu zbog organiziranja ilegalnog referenduma o Danu RS. Agencija Reuters prenosi izjave analitičara koji smatraju kako svojim izjavama Dodik otvara Pandorinu kutiju.

"On riskira povratak nasilja u etnički podijeljenoj zemlji, 25 godina nakon izbijanja rata koji je odnio više od 100.000 života. Dodik je izjavio za domaće medije kako su američke sankcije 'očajan potez' odlazeće administracije u SAD-u te dodao kako očekuje da će sankcije biti ukinute kada predsjedničku funkciju preuzme Donald Trump", navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close