Sjećanje na poginule i nestale

Spomen na veliku žrtvu Hrvata Konjica

Ukupno 205 Hrvata Konjica izgubilo je svoje živote na različitim bojišnicama u Domovinskom ratu.
Vijesti / Flash | 15. 07. 2023. u 22:30 Bljesak.info
Spomen na veliku žrtvu Hrvata Konjica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane iz Konjica koji su branili svoj hrvatski narod u okruženju još su uvijek svježa sjećanja na događaje od prije puna tri desetljeća. Uzdignutog čela i s ponosom sjećaju se dana kada su spasili svoje obitelji od masakra, pljački i najgorih zločina koji su zadesili konjička sela u koje su ušli pripadnici Armije BiH, piše RTV HB.

''Sjećamo se naših poginulih i nestalih pripadnika HVO-a Konjic. Ovaj dan smo izabrali za sjećanje na njih jer smo upravo oko spomendana sv. Ilije imali najteže borbe na ovim prostorima. Tada nam je poginulo devet vojnika, a 21 je ranjen'', kazao je bivši zapovjednik satnije HVO-a općine Konjic Zdravko Petrović za RTV HB.

Konjički Hrvati svoja su ognjišta branili hrabrošću protiv brojnijeg neprijatelja.

''Imali sve svega oko 300 pravih boraca, a snage protivnika nismo brojali jer nam to nije toliko bilo bitno. Koliko ih je bilo dovoljno govori podatak da nisu svi mogli stati na ovome prostoru'', istaknuo je bivši zapovjednik samostalne bojne HVO-a Konjic Mladen Zebić.

Ukupno 205 Hrvata Konjica izgubilo je svoje živote na različitim bojišnicama u Domovinskom ratu.

''Ovdje dolazimo da se sjetimo naših poginulih i da molimo Boga da se to više nikada i nikome ne dogodi. To je bio jedan veliki metež, jako veliki broj civila, staraca, žena, djece, ranjenih i bolesnih bili su stisnuti na jednom malom prostoru'', rekao je član Udruge veterana i dragovoljaca HVO-a Domovinskog rata Marko Romić.

Nakon odavanja počasti žrtvama na groblju u Zabrđu, za sve poginule i nestale Hrvate s ovog područja služena je sveta misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Konjicu.

Kopirati
Drag cursor here to close