Inat politika Sarajeva

Špirić se pita: Je li BiH na europskom ili Alahovom putu?

Vijesti / Flash | 11. 07. 2016. u 08:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da su predstavnici Bošnjaka odustali, barem privremeno, od pisma namjere MMF-u kako bi ucijenili RS, što nije prvi slučaj takvog pritiska.

Špirić, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH, rekao je da sve što se dogodilo u vezi sa aranžmanom sa MMF-om za njega nije iznenađenje, ali da nije siguran da politika ucjena može biti saveznik bilo kakvom uspjehu, a da inat politika može odvesti BiH samo u sunovrat.

"Upozoravam već gotovo dva desetljeća da politika ucjena i osvete nije politika na kojoj može počivati bilo koja država, pa ni BiH. Plašim se da je tolika vrsta političkog autizma, pa čak i mazohizma koja dolazi iz Sarajeva opasna ne samo za BiH, nego za cijelu regiju", izjavio je Špirić za Glas Srpske.

On je pojasnio da se u pismu namjere MMF-u nigdje ne traži usuglašen SSP, iako smatra da treba raditi na tome da se dođe do usuglašenog teksta.

"Mora se raditi na traženju kompromisa i rješenja za SSP, ali to ne znači da treba blokirati sve druge procese. Ukoliko bude uložen dodatni trud i napor, vjerujem da će doći do rješenja", istakao je Špirić.

On tvrdi da BiH ulazi u veoma rizičnu jesen, najrizičnije vrijeme od Daytona, jer se prave greške sa nesagledivim posljedicama.

"U vrijeme kada je BiH pred velikim sigurnosnim izazovima, kada treba da realizira Reformsku agendu, kada je na sceni velika izbjeglička kriza, kada se dogodio Brexit i sada kada su objavljeni rezultati popisa, prema kome Bošnjaka ima više od 50 posto, pravo je pitanje da li je BiH na europskom ili Alahovom putu", naveo je Špirić.

On je rekao da sve što se događa u BiH vodi u dalju nestabilnost.

Kopirati
Drag cursor here to close