2013.

Spiegel: Njemačka špijunirala saveznike i Izrael

Vijesti / Flash | 03. 04. 2016. u 10:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka Federalna obavještajna služba špijunirala je izraelske dužnosnike u proteklim godinama, a posebna "meta" bio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u subotu je objavio njemački list Der Spiegel.

U izvještaju se navodi kako su, među ostalim, meta BND-a bili američki State Department, britansko Ministarstvo obrane, Američka svemirska agencija NASA, američke zračne snage te ministarstva unutarnjih poslova Austrije i Belgije.

Nije objavljeno više detalja o navodnim informacijama koje su prikupljene u Izraelu, niti kada se proces špijuniranja događao, navode mediji.

U listopadu prošle godine njemačka Vlada se morala braniti nakon pojave izvještaja da je BND špijunirao Sjedinjene Američke Države i druge njemačke saveznike, prenosi Al Jazeera Balkans.

Der Spiegel, javni servis rbb-Inforadio i dnevni list Sueddeutsche objavili su kako su do jeseni 2013. godine uposlenici BND-a ciljali institucije SAD-a, kao i nekih europskih država.

Izabrane mete su navodno izbrisane sa liste meta njemačke agencije otprilike u isto vrijeme kada je njemačka kancelarka Angela Merkel objavila kako "špijuniranje među prijateljima jednostavno nije ispravno", u odgovoru na tvrdnje da je američka Nacionalna sigurnosna agencija prisluškivala njen mobilni telefon.

Kopirati
Drag cursor here to close