GSS

Spašavaju živote, a nema ih u zakonu

U Bosni i Hercegovini ne postoji Zakon o gorskoj službi spašavanja.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2021. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom ljetnih mjeseci, stanice gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini zatrpane su pozivima o unesrećenima na brdima i planinama, izvijestio je BHRT navodeći kako je HGSS Čitluk u proteklom periodu uspješno intervenirao više od 30 puta na Brdu ukazanja pored Međugorja.

Iako su na prvoj liniji spašavanja u svim vremenskim uvjetima, rad Saveza gorskih službi spašavanja u našoj zemlji nije zakonski reguliran i u potpunosti je volonterski.

Nikola Pekić iz Čitluka član je HGSS-a već šest godina. Plemenitost i hrabrost bili su, kaže on, motivi da pristupi ovoj humanoj organizaciji. Od poziva u pomoć do polaska u akciju, ističe on, potrebno je od 15 do 20 minuta.

Video: GGS zatrpana pozivima o unesrećenima na brdima i planinama

“Da li je to tehnička akcija spašavanja, uzimamo potrebne pojaseve, kacige, tehničku opremu, užad… Ako je to akcija na Križevcu, znamo lokaciju, znamo stazu, uzimamo medicinsku opremu, transportno sredstvo, radio vezu i krećemo u akciju”, kaže Nikola.

“U prosjeku su to većinom ljudi starije životne dobi, jako često se desi da je to fizička nespremnost ili nisu spremni za uvjete u kojim borave na otvorenom prostoru i neurbanom dijelu”, ističe Žarko Pehar, voditelj HGSS-a Čitluk.

Stanica u Čitluku trenutno je dobro opremljena, ali riječ je o opremi koja se korištenjem troši.

“Primjerice, evo užad koju koristimo, već nam lagano dolaze na zamjenu, a to nije nimalo jeftina stavka. Uvijek kada dođe taj period zamjene lagano počne bolit glava kako ćemo i šta ćemo”, naglašava Pehar.

U Bosni i Hercegovini ne postoji Zakon o gorskoj službi spašavanja. Savez gorskih službi spašavanja u BiH djeluje kao neprofitna organizacija koja radi na volonterskoj osnovi, te nemaju osiguran izvor financiranja iz proračuna.

“U okvirnom zakonu o spašavanju smješteni smo u rangu hobista sa lovcima, planinarima i radio amaterima da možemo pomoći, a mi nismo hobisti, mi smo služba. Nije u pitanju samo financiranje, status rješava mnoge druge stvari, uvažava nas kao službu i daje nam određena prava ali i obaveze koje mi i ovako i onako izvršavamo”, ističe Zdenko Marić, predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH s Razvojnom agencijom Republike Češke potpisalo je Memorandum o suradnji, kojim je otpočeo projekt podrške gorskim službama spašavanja u BiH. Projektom je planirana i izrada analize o stanju u oblasti i organizacije gorskih službi spašavanja u BiH.

“Nakon završetka analize, plan je da se pristupi izradi Nacrta zakona o gorskim službama spašavanja u BiH kojim bi bilo tretirano pitanje organizacije i financiranja. Plan je da to bude završeno u sljedećoj godini. U implementaciju naprijed navedenog projekta uključene su gorske službe spašavanja u BiH i planinarski savezi, a isti koordinira Ministarstvo sigurnosti BiH i GSS Česke”, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U susjednim zemljama ova oblast je uređena na državnoj razini, podsjeća BHRT. U Hrvatskoj postoji zakon o GSS-u, dok je Gorska služba spašavanja Srbije, kroz Zakon o vanrednim situacijama, definirana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close