Dekret

Španjolski kralj sestri Cristini oduzeo titulu vojvotkinje

Vijesti / Flash | 13. 06. 2015. u 06:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski kralj Felipe VI. odlučio je oduzeti naslov vojvotkinje svojoj sestri, infanti Cristini koja je u korupcijskoj aferi u koju je umiješan njezin suprug optužena za utaju poreza, priopćila je kraljevska palača.

"Službeni list države objavit će u petak Kraljevski dekret kojim Njegovo Veličanstvo Kralj oduzima pravo korištenja naslova vojvotkinje od Palme de Mallorce Njezinoj Kraljevskoj Visosti infanti Cristini", piše u priopćenju.

Cristina de Bourbon, visoka 49-godišnja plavuša sportske građe, optužena je za utaju poreza zajedno sa suprugom Inakijem Urdangarinom (47). Naslov vojvotkinje joj je 1997. dodijelio otac, kralj Juan Carlos. Šesta je u nasljednom nizu za španjolsku krunu.

Bivšeg rukometnog olimpijskog prvaka Inakija Urdangarina sumnjiči se da je svoj položaj u kraljevskoj obitelji iskoristio kako bi na Balearima i u Valenciji dobio poslovne ugovore preko neprofitne udruge Noos kojom je predsjedao. Time je protupravno stekao korist od 6,1 milijun eura, prenosi Hina.

Sud sumnjiči Cristinu da je "djelatno" sudjelovala u prijevari koristeći u osobne svrhe dio pronevjerenog novca preko fiktivne tvrtke Aizoon u suvlasništvu dvoje supružnika.

Felipe (47), sin jedinac Juana Carlosa, sjeo je španjolsko prijestolje 10. lipnja 2014. nakon abdikacije svog oca čija je popularnost naglo pala nakon niza skandala, napose onoga u koji su umiješani njegova kći i zet.

Felipe VI. se u toj prigodi obvezao da će obnoviti ugled španjolske krune i obećao "poštenu i transparentnu" vladavinu.

Kopirati
Drag cursor here to close