Susret sa Bevandom

Sorensen o Izvješću o napretku BiH: Zastoj i razočaranje

Vijesti / Flash | 08. 10. 2014. u 16:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu šefa Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU veleposlanika Petera Sorensena koji mu je uručio Izvješće o napretku BiH.

Veleposlanik Sorensen je rekao da je ovo deseto izviješće o napretku i da opisuje probleme koje Bosna i Hercegovina ima na europskom putu.

Dodao je da je više negativnih konstatacija, ali da postoje i pozitivni pomaci u oblastima sudstva, gdje je napravljen mali napredak u reformama borbe protiv korupcije, određeni napredak na smanjenju korupcije, a napredak je ostvaren i na uspostavljanju paketa higijenskih mjera.

Veleposlanik Sorensen je istaknuo da je vidljiv i napredak u jačanju ekonomije i oživljavanju privrede i naglasio da je za to zaslužan predsjedatelj Bevanda.

Rekao je da je predsjedatelj Bevanda u svom mandatu unaprijedio proces izrade i usvajanja proračuna BiH i uspostavio koordinaciju i proces izvještavanja putem Fiskalnog vijeće BiH.

Veleposlanik Sorensen je naglasio da u narednom razdoblju BiH treba ostvariti značajniji napredak u privlačenju inozemnih investicija.

''Predsjedatelj Bevanda je rekao da ne može komentirati izviješće jer ga nije pročitao, ali da je siguran da je, između ostalog, uspostava učinkovitog mehanizma koordinacije izuzetno važna za BiH i da će i u narednom razdoblju biti nulti prioritet za napredak na europskom putu'', priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvješće o napretku BiH se odnosi na provedene i završene aktivnosti u razdoblju od listopada 2013. do rujna 2014. godine.

''Kada bih jednom riječju mogao opisati Izvještaj o napretku BiH koji je Europska komisija usvojila danas u Bruxellesu kazao bi da je to zastoj ili razočarenje'', rekao je na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Peter Sorensen.

Istaknuo je da u Izvještaju nema nikakvih iznenađenja, ali da postoji nekoliko pozitivnih stvari.

''Ukupna slika prikazuje BiH kao jednu zemlju koja se susreće s nizom izazova. BiH i građani zaslužuju mnogo bolje i imate sve mogućnosti da se priključite EU, a jedina stvar koja vas sprječava jeste vi sami i to je razočaravajuće'', poručio je Sorensen.

Naglasio je da je Izvještaj urađen na osnovu informacija iz različitih izvora kao što su nevladine organizacije i različiti administrativni izvori, ali da ove godine Izvještaj nema informacije od predstavnika vlasti u BiH, jer se nije mogao postići dogovor o sadržaju te informacije.

''To samo po sebi pokazuje koji su problemi koje naglašava sam Izvještaj, a to je nemogućnost da se usuglase prioriteti i politike. Koordinacija jeste jedna od slabosti u strukturi BiH i demonstrirana je u činjenici da nije bilo odgovora iz BiH na sam Izvještaj'', naglasio je.

Dodao je da se problemi u političkom smislu odražavaju u nemogućnosti ili nepostojanju volje u BiH da ispuni svoje međunarodne obaveze koje je preuzela članstvom u Vijeću Europe ali i u smislu implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

''Što se tiče ekonomskog aspekta, pored pozitivnih pomaka u smislu upravljanja Fiskalnog vijeća i usvajanja proračuna, ostala pitanja nisu zadovoljavajuća'', kazao je.

Sorensen je naglasio da je vrlo jasno da BiH u ekonomskom smislu ima značajne izazove s kojima će se susresti u narednom razdoblju, ne samo u smislu potencijalnog članstva u EU, već i naplate dugova koji će uskoro sustići ovu zemlju.

''Mora se odgovoriti na pitanje i riješiti problemi poput otvaranja radnih mjesta, generiranja prihoda i slično. Mi zaista želimo da vidimo napredak u BiH'', istaknuo je.

Sorensen je kazao da ostavlja veliki zadatak svom nasljedniku te dodao da su zadaci jasni, a to su otvaranje novih radnih mjesta. Također je istaknuo da je pozitivno što Izaslanstvo EU u BiH ostaje uz BiH te da ima plan.

Kao pozitivne stvari u Izvještaju Sorensen je naveo uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije, i uspješno proveden popis stanovništva.

''Međutim, ove stvari nisu dovoljne, jer nije dovoljno uspostaviti Agenciju za borbu protiv korupcije, već morate imati i osoblje i osigurano financiranje'', objasnio je Sorensen.

Kopirati
Drag cursor here to close