Košarac

SNSD razmišlja o rušenju Vijeća ministara

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac tvrdi kako će SNSD razmotriti modalitete osporavanja, kako je naveo, nezakonitog i neustavnog Vijeća ministara BiH, između ostalog i pokretanjem ocjene ustavnosti.

''To je jedan od modela o kojem ćemo razgovarati sljedećoh dana'', potvrdio je dodavši kako je prilikom izvora Vijeća ministara BiH prekršen Zakon o Vijeću ministara, a u njegovom sastavu i ne ostaje predstavnik iz reda ostalih naroda.

Naveo je da će SNSD ''voditi računa o tome što će takvo Vijeće ministara predlagati parlamentu BiH''.

''Tražit ćemo adekvatnu participaciju Vlade RS-a u određenim tumačenjima'', rekao je.

Fena prenosi kako je, nakon redovnih konsultacija izaslanika i zastupnika SNSD-a s liderom stranke Miloradom Dodikom, Košarac optužio stranke Saveza za promjene, koje su dio vlasti na državnoj, da su im ''puna usta BiH, za razliku od SNSD-a, koji smatra da je fundamentani interes jaka i stabilna RS''.

Košarac je ponovio kako SNSD-ovi zastupnici neće nazočiti sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dok je predsjedavajući Šefik Džaferović, bez obzira na to koliko će taj njihov bojkot rada trajati.

Istodobno, izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sredoje Nović izjavio je danas kako će izaslanici te stranke prisustvovati raspravama o svim točkama dnevnog reda, osim one koja se odnosi na Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještano-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Kazao je kako je već ranije dogovoreno da se ta točka neće uvrštavati na dnevni red Doma naroda parlamenta BiH.

Nakon redovnih konsultacija s Dodikom, Nović je u izjavi novinarima kazao da će se SNSD-ovi predstavnici ponašati u skladu s Ustavom te da neće odstupiti od ranijih stavova.

''Tamo gdje je interes RS-a, kao opozicija ćemo biti oštri i poduzimati mjere koje nam stoje na raspolaganju'', tvrdi Nović.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, naveo je da je to jedno od ključnih pitanja u BiH, koje se „pegla“ već tri godine.

''Mora se shvatiti da BiH neće moći funkiconisati ukoliko taj mehanizam ne bude jasan i potpuno transparentan te ne obuhvati sve značajne činioce u BiH'', istaknuo je Nović. 

Kopirati
Drag cursor here to close