Potvrdio načelnik općine

SNSD planira mijenjati naziv Srebrenice

"Sljedeći tjedan će se znati konkretni potezi koji će biti primijenjeni", kazao je Grujičić, ne objašnjavajući što je razlog pokretanja inicijative.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2024. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić, iz Saveza neovisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) da se vode razgovori u "općinskim i stranačkim tijelima" o pokretanju inicijative za izmjenu naziva općine Srebrenica.

"Sljedeći tjedan će se znati konkretni potezi koji će biti primijenjeni", kazao je Grujičić, ne objašnjavajući što je razlog pokretanja inicijative.

Njegova izjava dolazi sedam dana nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela Rezoluciju o Srebrenici kojom se proglašava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. srpanj. Usvajanju rezolucije protivili su se lideri u Srbiji i bh. entitetu RS.

Prethodno je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio za beogradsku TV Happy u četvrtak, 30. svibnja, a kako prenosi Radio Televizija Republike Srpske, da u Srebrenici 11. srpnja "nitko nije poginuo, nitko nije ubijen, nije bilo operacija jedanaestog".

"Zato neki naši ljudi tamo iz Srebrenice kažu dosta im je laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv, da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime općini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti", rekao je Dodik u intervju, prenosi RTRS.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji službeni Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju.

U genocidu u Srebrenici, koji su u srpnju 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

Za genocid u Srebrenici osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni zapovjednik Vojske RS-a Ratko Mladić.

"Misli netko, ako promijeni ime, nestat će genocid"

Kada Hotić, članica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa za Radio Slobodna Evropa izjavila je kako se promjenom imena neće promijeniti i činjenica da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Tko to misli, neka radije promijeni sebe. Srebrenica je bila jedan od najstarijih gradova. Misli neko, ako će promijeniti ime, nestat će genocid, otići će za imenom Srebrenica. Neće, vara se", rekla je Hotić za RSE.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, na društvenoj mreži X objavio je u četvrtak kako je "moćnik bosanskih Srba" Milorad Dodik izjavio da namjerava promijeniti ime Srebrenice, "s ciljem da ga izbriše s mape, a samim tim i iz povijesti".

"Ovo je izazovno okruženje u kojem svakodnevno djeluje Memorijalni centar Srebrenica. Ova situacija naglašava ne samo našu snažnu posvećenost, već i značajnu podršku koja nam je potrebna. Iako smo zahvalni na sve većoj podršci, vjerujem da je potrebna sustavna institucionalna podrška u Bosni. Sjećanje na Srebrenicu leži na plećima preživjelih, ali je njegova memorijalizacija zajednička odgovornost", napisao je Suljagić.

"Odluka bi izazvala opći revolt"

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Srebreničke majke je u genocidu izgubila sina i muža. Pronašla je i ukopala svega tri kosti sina Fejze, a i muže Hameda nije ukopala kompletnog. Živi u Srebrenici, koja, kaže to ime nosi vjekovima, a svaka promjena je izvan zdravog razuma.

"Oni mogu mijenjati šta hoće, ali ono što su radili se ne može nikakvim gumicama i promjenama imena mijenjati. Nemam riječi za takve postupke, niti mi je jasno kako o tome razmišljaju uopće", rekla je Efendić za RSE.

Potpredsjednik RS i bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da "ovim pokušajem političkim Mladen Grujičić i potvrđuje zašto od 2016. do danas Vlada u Banja Luci i on kao član vladajućeg Saveza neovisnih socijaldemokrata čine sve da ubiju život u Srebrenici kako bi je ugasili kao općinu".

"Iz toga proizlazi i nastojanje da se izrazito nerazvijene općine pripajaju općinama u okruženju, pa to nije prošlo. Dolazilo je do inicijativa podjele općine, a odlukom OHR-a (Ured visokog predstavnika) ukinuta je srpska općina Skelani, pa vraćena kao mjesna zajednica u Općini Srebrenica. To potvrđuje kontinuitet te politike da se sve što se tiče Srebrenice, a u svrhu prikrivanja činjenica iz prošlosti, uništi. Ta inicijativa promjene naziva Srebrenice bi izazvala opći revolt koji bi izazvao, recimo, i pokušaj odcjepljenja entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine", mišljenja je Duraković.

Šta kaže zakon o izmjeni naziva općina u RS?

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS predviđa da inicijativu za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave može podnijeti "zainteresirana skupština jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30 posto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva".

U zakonu se dodaje da o inicijativi koju podnosi najmanje 30 posto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva mišljenje daje skupština jedinice lokalne samouprave.

"Inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva", ističe se.

Nakon toga se inicijativa podnosi Vladi RS, posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Vlada donosi odluku o inicijativi za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave, nakon razmatranja inicijative.

U slučaju prihvaćanja inicijative, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Vlada će utvrditi nacrt zakona i uputiti ga u dalju proceduru.

Skupštinu Općine Srebrenica čini 21 odbornik, od čega je sedam iz SNSD-a, dva iz Demokratskog narodnog saveza, jedan iz Ujedinjene Srpske i jedan iz DEMOS-a. Oni čine vladajuću koaliciju u toj općini.

Kopirati
Drag cursor here to close