Još jedna kriza

SNSD opet napustio sjednicu: Zastave i ratovi pred zastupnicima

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 11:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Kluba zastupnika SNSD-a i danas su napustili sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, nakon što nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića. Ponavljajući zahtjev, šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je kako nema potrebe da više obrazlaže ovu inicijativu.

Zastupnički dom BiH nije podržao ni zahtjev zastupnika SNSD-a Nikole Špirića da se izvješće Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o njegovom zahtjevu koji je iznio na prošloj sjednici o obavljanju rasprave o terorističkom napadu u Zvorniku nađe na dnevnom redu prije izvješća Vijeća ministara o ovom događaju i aktivnostima koje su potom uslijedile, prenosi Srna.

"Javnost u BiH očekivala je da Zastupnički dom BiH, barem kada je riječ o borbi protiv terorizma, snažno podrži sve agencije koje se bore protiv ove pojave. Očigledno je kako nema spremnosti za to, što pokazuje i način glasovanja na prošloj sjednici", ocijenio je Špirić te okvalificirao kao "bespotrebnu gimnastiku" današnjie izvješće Vijeća ministara o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku i akciji "Ruben" koja je potom uslijedila.

"Ovim se dovode u vezu teroristički akt u Zvorniku i akcija MUP-a RS. To nisu dnevne akcije, ova opaka bolest neće se pobijediti jednom akcijom, to treba biti permanentna aktivnost", istaknuo je Špirić. Smatra da loše poruke o BiH šalje pravljenje predstave od terorističkog napada u Zvorniku i događaja koji su potom uslijedili.

"Potrebno je da Parlament dadne podršku bezuvjetnoj borbi protiv terorizma", naglasio je Špirić. Zastupnik Denis Bećirović zatražio je da se u dnevni red uvrsti informacija Ministarstva sigurnosti o ugrožavanju slobode informiranja i medija u BiH, s posebnim osvrtom na nedavni napad na ekipu "Face TV" u Banjoj Luci, što Zastupnički dom nije podržao.

"Svjedoci smo učestalog kršenja prava na rad novinara i to, istovremeno, predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja", rekao je Bećirović, tražeći hitno sankcioniranje ovog napada. Reagirajući na Bećirovićev zahtjev, Špirić je rekao kako je Banja Luka tog dana, kada je obilježavana tragična smrt 12 beba, dostojanstveno izdržala provokaciju predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića, koji je u centru Banja Luke istaknuo bošnjačku ratnu zastavu s ljiljanima.

Reagirala je i zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević, ističući kako u trenutku kada se srpska zastava pronese Sarajevom, počne rat.

"Za događaj u Banja Luci, ako je bilo nekog incidenta odgovoran je i nadležan MUP Republike Srpske, i to vaši zastupnici u Narodnoj skupštini Srpske trebaju pokrenuti", dodala je Pandurevićeva obraćajući se Bećiroviću.
Zastupnik BPS Zaim Backović je u svoje i ime zastupnikaSDP-a Denisa Bećirovića i Mirsada Mešića tražio stavljanje na dnevni red rezolucije o Srebrenici, ali su oni nakon Džaferovićevog obrazloženja da bi ovo trebalo biti redovna točka iduće sjednice Zastupničkog doma, odustali od inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close