Izbjegavanje zloupotreba

Snowden se zalaže za nove reforme u domeni kontrole podataka

Vijesti / Flash | 08. 04. 2014. u 15:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki zviždač Edward Snowden založio se u utorak za vrijeme saslušanja pred Vijećem Europe za nove međunarodne norme kako bi se izbjegle zloupotrebe koje je počinila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) u domeni kontrole podataka.

Zastupnici Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe, sveeuropske organizacije aktivne u domeni zaštite ljudskih prava, saslušali su bivšeg savjetnika NSA-e putem telekonferencije iz Moskve, gdje se nalazi kao izbjeglica.

''U obavezi smo da razvijamo međunarodne norme kako bismo spriječili pribjegavanje zloupotrebama'', kazao je on povodom programa masovnog nadziranja telekomunikacija koje je razvio NSA.

''Ne radi se samo o američkom problemu ili problemu koji pogađa EU, nego o međunarodnom problemu'', ocijenio je Snowden.

NSA je razvio algoritme kako bi odredio koje su osobe zanimljive za nadziranje, "koje još nisu osumnjičene ni za jedan zločin", podsjetio je on.

''Ljude okrivljuju, a da nisu proveli istrage o njima", dodao je on ocijenivši da se tu radi o "kršenju ljudskih prava".

Nakon otkrića Edwarda Snowdena, Barack Obama je inicirao polovicom siječnja reformu američkih programa za elektronski nadzor, ne osporavajući princip masovnog prikupljanja podataka koje vrši NSA.

U utorak je Europski sud pravde u Luxembourgu nametnuo reviziju europskih zakona o čuvanju osobnih podataka (telefonskih i elektronskih komunikacija) u vezi s borbom protiv organiziranog kriminala i terorizma, koje je ocijenio neophodnim ali neujednačenim.

Kopirati
Drag cursor here to close