Izdajnik?!

Snowden: Ponudio sam da se vratim u Sjedinjene Države i odem u zatvor

Vijesti / Flash | 06. 10. 2015. u 09:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edward Snowden izjavio je da je ponudio da se vrati u Sjedinjene Države i da ode u zatvor zbog objavljivanja detalja programa Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) o presretanju podataka elektronske komunikacije u velikom opsegu.

Bivši službenik NSA otputovao je u Moskvu prije dvije godine nakon što je objavio informaciju o prethodno tajnim ovlastima za prisluškivanje i suočava se s optužbama u SAD-u za koje bi mogao dobiti zatvorsku kaznu do 30 godina.

Snowden je izjavio za BBC da se "dobrovoljno nudio vladi u više navrata da ode u zatvor" ali da nije dobio službenu ponudu o nagodbi.

Kazao je da su "oni do sada govorili da me neće mučiti, ali nismo otišli mnogo dalje od toga".

U intervjuu za program "Panorama" BBC-ja, Snowden je izjavio da on i njegovi odvjetnici čekaju na američke dužnosnike "da nam odgovore".

Tijekom ove godine američki državni tužitelj Eric Holder izjavio je da je nagodba sa Snowdenom moguća.

Snowdenova otkrića o NSA, britanskoj GCHQ i drugim obavještajnim agencijama izazvala su međunarodnu rasprave o ovlastima špijunskih službi da nadziru osobne komunikacije i oko granice između sigurnosti i prava na privatnost.

Kritičari tvrde da su njegova otkrića naškodila sposobnosti SAD-a i njihovih saveznika u borbi protiv terorizma. Zamjenik direktora FBI Mark Giuliano izjavio je za BBC da je Snowden izdajnik.

''Pitanje je, ako sam izdajnik, koga sam izdao? Pružio sam sve informacije američkim novinarima i slobodnom društvu općenito. Platio sam cijenu za to, ali osjećam se lagodno zbog odluka koje sam donio. Osjećam se blagoslovljeno'' izjavio je Snowden, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close