Nema potrebe

Snowden ne želi da ga saslušaju njemački zastupnici

Vijesti / Flash | 21. 06. 2014. u 06:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zaposlenik američke Nacionale službe sigurnosti (NSA) Edward Snowden ne želi da ga saslušaju njemački zastupnici iz komisije koja istražuje prisluškivanje ove agencije, izjavio je u petak njegov odvjetnik.

''Ne vidimo da je potreban takav razgovor'', kazao je Wolfgang Kaleck, odvjetnik u Hambourgu i Snowdenow predstavnik u Njemačkoj, u pismu adresiranoim na komisiju koje je objavio sedmičnik Der Spiegel.

''Snowden nema vremena i ne osjeća potrebu za takvim susretom'', navodi se u pismu, ali se i precizira da je bivši konzultant "spreman da doprinese pojašnjenju svih pravnih i praktičnih pitanja pisanim putem".

Početkom lipnja, njemački zastpnici, članovi parlamentarne komisije koja istražuje prisluškivanja američke agencije za elektronski nadzor (NSA) najavili su da u sljedećim tjednima žele saslušati bivšeg konzultanta Edwarda Snowdena u Moskvi.

Zastupnici, koji predstavljaju konzervativnu stranku kancelarke Angele Merkel (CDU) i njenog koalicijskog partnera, socijaldemokrati iz SPD- a, razmišljali su o odlasku u Moskvu gdje je izbjegao Snowden nakon svojih otkrića, i to prije 2. srpnja kada komisija opet ima sjednicu.

Njemačka vlada je odbila razmotriti dolazak svjedoka u Njemačku iz straha od posljedica za odnose sa SAD-om, gdje je Snowden smatran izdajicom.

Dokumenti koje je Snowden objavio početkom ljeta 2013. godine otkrili su da je NSA nekoliko godina prisluškivala mobilni telefon Angele Merkel.

Ova otkrića su izazvala gnjev u Njemačkoj, u kojoj je poštovanje privatnog života krajnje osjetljiva tema, i duboko su ugrozili odnos sa SAD-om koji je tradicionalno bio vrlo čvrst.

Kopirati
Drag cursor here to close