Otvoreno pismo

Snowden: Danci su izloženi praćenju svakodnevno

Vijesti / Flash | 05. 05. 2014. u 11:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvoreno pismo bivšeg službenika američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena u kome poziva Dance da traže od svojih političara da ih zaštite od elektronskog prisluškivanja objavljeno je u danskom dnevnom listu "Berlingske".

"Danci su izloženi praćenju svaki put kad upotrebljavaju nacionalnu kreditnu karticu Dankort, pregledaju elektronsku poštu ili razgovaraju mobilnim telefonom", navodi Snowden.

Snowden je objavio otvoreno pismo kao odgovor na skandal koji je izbio u Danskoj nakon objavljivanja informacija prema kojima su redovno praćene bankarske transakcije glumaca, pjevača i članova danske kraljevske obitelji, prenosi RIA "Novosti".

Snowden je u lipnju 2013. godine otkrio postojanje tajnog informatičkog programa pod nazivom PRISM, koji omogućava američkim vlastima da prate poštu, poruke i telefonske razgovore u Americi i širom svijeta.

Dansku potresa jedan od najvećih medijskih skandala u povijesti te skandinavske zemlje, nakon što je otvorena istraga o navodima da je tabloid "Se og hor" (Vidi i čuj) kupovao podatke o upotrebi platnih kartica od jednog zaposlenog u kompaniji koja opslužuje kompletan platni promet zemlje.

Medijsku lavinu je pokrenuo roman otpuštenog novinara tog tabloida, iako je na knjizi naznačeno da je u pitanju fikcija, jer je u njoj do detalja opisano kako jedan tabloid, vrlo sličan "Se og hor", dolazi do podataka o poznatim ličnostima, političarima i članovima kraljevske obitelji, ne birajući sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close