''Strašne'' padavine

Snježna oluja paralizirala ''zemlju izlazećeg sunca''

Vijesti / Flash | 17. 12. 2014. u 11:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina domaćih letova i nekoliko međunarodnih otkazano je u srijedu u sjevernom, zapadnom, središnjem i sjeveroistočnom dijelu Japana zbog velikih snježnih padavina i udara vjetra koji meteorološka agencija ocjenjuje "strašnim".

Japan, pogođen u ljeto snažnim tajfunima koji su često remetili zračni i željeznički promet, žrtva je u zimu snježnog nevremena, ne manje opasnog.

Jedna žena je izgubila život u udarima snijega i nekoliko osoba je ozlijeđeno, prema medijima, zbog pogoršanja meteoroloških uvjeta.

''Ne činite nemoguće, ne izlazite ako nije neophodno'' savjetovala je meteorološka agencija stanovnicima ovih pokrajina.

Dvije najveće zračne kompanije, Japan Airlines (JAL) i ANA, su već u srijedu potpuno otkazale 124 domaća i šest međunarodnih letova za prvu i 251 za drugu, "ali postoji rizik da će i druge veze biti otkazani" rekli su glasnogovornici novinskoj agenciji AFP sredinom dana u Tokiu.

''Jaki vjetrovi su puhali na središnji i zapadni dio zemlje, gdje je snijeg također počeo padati'', precizirao je glasnogovornik ANA-e.

Japan je zimi često odsječen na dva dijela po dijagonali koja ide od zapada gdje su snježne oluje velike i često smrtonosne i s druge strane gdje se nalazi Tokio, gdje je hladno, nebo plavo i prilično suho. Tako je bilo ove srijede.

''Strašni vjetrovi, kakvi pušu jednom u nekoliko godina, će pogoditi dio Hokkaida (na sjeveru)'' upozorila je meteorološka agencija.

Prema mjerenjima, u ovom najsjevernijem dijelu Japana, vjetar je mjestimično dostizao brzinu 180 kilometara na sat, praćen velikim snijegom.

Brojni automobili su blokirani na cestama.

Meteorolozi su najavili da će se nevrijeme nastaviti i u četvrtak.

Kopirati
Drag cursor here to close