pihološka drama

Snimljen prvi film o ISIL-u: Džihadistima se nikako nije svidio, odredili kaznu za redatelja

Vijesti / Flash | 19. 02. 2016. u 10:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski redatelj Necdet Anzur snimio je igrani film o Islamskoj državi, prvi o toj terorističkoj tvorevini. Ovih dana upriličena je premijera filma, a redatelju su bijesni džihadisti Islamske države izrekli smrtnu presudu.

Premijera filma jednostavnog naziva 'Islamska država' održana je u Damasku pod velikim mjerama sigurnosti.

Psihološka drama bez scena nasilja

Anzur, inače jedan od najpoznatijih sirijskih sineasta, opisuje film kao psihološku dramu kojom je želio prikazati kako ideologija utječe na masovnu psihologiju. Za portal Sputnik je izjavio da Islamsku državu nije dovoljno pobijediti samo na bojištu, već poraziti i njenu ideologiju.

''Stoga smo poseban naglasak stavili na dijelove Kur’ana i citate iz vjerskih traktata koje vjerski lideri džihadista koriste kako bi opravdali svoju ideologiju i dali legitimitet svojim potezima'', kazao je redatelj koji je u filmu izbjegao prikazati prizore nasilja

Želi prikazati film i na teritoriju ISIL-a

Anzura ne brine previše što mu je Islamska država smjesta izrekla smrtnu kaznu zbog filma. Štoviše, kaže kako želi da njegov film bude prikazan i na područjima pod kontrolom ove terorističke organizacije kako bi ga vidjeli i pristaše radikalnih islamista, prenosi B92.

Govorec´i o ideologiji ISIL-a, Anzur kaže da je već uvelike prisutna u svakodnevnom životu velikog broja stanovnika jer je strah od Islamske države mnogo veći nego od drugih terorističkih organizacija poput Nusra fronte.

Kopirati
Drag cursor here to close