Osobni podaci

Snimci osumnjičenih u gaćama ne mogu predstavljati javni interes

Vijesti / Flash | 10. 01. 2016. u 14:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH Petar Kovačević upozorava da javni organi u BiH vrše zloupotrebe na ovom planu.

"Najveću prijetnju zaštiti osobnih podataka predstavljaju loša zakonska rješenja, nepoštivanje zakona, loše navike i prakse, te odsustvo konkretne odgovornosti", naglašava Kovačević u intervjuu Srni.

On ukazuje na lošu pojavu da se javni organi proizvoljno pozivaju na zaštitu osobnih podataka i odbijaju zahtjeve za pristup informacijama.

"Primjeri za ovo jesu odbijanje davanja podataka o naknadama članovima Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, te odbijanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da odobri pristup imovinskim kartonima tužitelja.

Sasvim je jasno da pravo na zaštitu privatnosti ne može biti razlog za odbijanje zahtjeva za pristup informacijama o nesmetanom prelasku granice BiH osoba za kojima je raspisana tjeralica", kategoričan je Kovačević.

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH, ističe on, smatra da su se u ovim slučajevima javni organi neosnovano pozvali na zaštitu osobnih podataka i da su njihove odluke proizvoljne.

On napominje da je Agencija u oblasti slobode pristupa informacijama ukazivala na značaj zaštite prava na privatni život u pogledu obrade osobnih podataka i naglašavala i potrebu ocjene javnog interesa u svakom konkretnom slučaju, piše Srna.

Kovačević apelira na sve javne organe da prilikom odlučivanja po zahtjevima za slobodu pristupa informacijama uvijek cijene i javni interes, a ne da neosnovanim pozivanjem na zaštitu osobnih podataka prave štetu i krše pravo na zaštitu osobnih podataka i pravo na slobodu pristupa informacijama.

On naglašava da je za Agenciju neprihvatljivo da organi gonjenja, policija i tužiteljstva, čine dostupnim osobne podatke medijima protivno zakonskim odredbama. Kovačević upozorava da snimci lišavanja slobode osumnjičenih, u potpuno privatnom ambijentu, pa i u donjem vešu, ne mogu predstavljati javni interes.

Prema njegovim riječima, pretresanje i uhićenje osumnjičenih predstavlja miješanje u njihovu privatnost za šta policija ima ovlaštenje.

"Neprihvatljivo je da majka za smrt djeteta sazna preko medija i o tome moraju voditi računa i mediji, ali i oni koji im daju te podatke ili omogućavaju pristup tim podacima. Europski standardi su i u tom dijelu jasni", nedvosmislen je Kovačević.

Pritisak Tužiteljstva BiH na Agenciju nastavljen je i u 2015. godini, jer, iako je prošla godina i pol od pokretanja istrage, nema ni obustave postupka niti optužnice protiv direktora Agencije.

Kovačević zaključuje da je "jedini cilj pokretanja istrage bilo izazivanje straha što postaje sastavni dio funkcioniranja ovog društva i države". Bilo je za očekivati da će Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH onemogućiti ovakvo proizvoljno postupanje Tužiteljstva BiH, ali su takva nadanja bila nerealna.

Prema njegovim riječima, Agencija je u prošloj godini nastavila suradnju sa javnim organima za državnu službu na svim nivoima i održala obuke za državne službenike.

Započete su i aktivnosti na uspostavljanju suradnje sa zakonodavnim organima, odnosno njihovim tijelima za zaštitu ljudskih prava, s ciljem da se sustavno i na adekvatan način osigura učešće Agencije u postupcima usvajanja zakona kojima se regulira zaštita osobnih podataka.

Kovačević najavljuje da će povodom 28. siječnja, Europskog dana zaštite osobnih podataka, Agencija organizirati konferenciju za novinare, Dan otvorenih vrata i predavanja za studente pravnih fakulteta u Banja Luci i Mostaru, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close