Padaline

Snijeg opet izazvao probleme diljem BiH: Gradovi bez struje, letovi iz Sarajeva se otkazuju

Osim snijega problem je vjetar i kiša, pa je crveni meteoalarm objavljen za područje Trebinja.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2023. u 12:51 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snijeg koji je pao tijekom noći izazvao je probleme u odvijanju prometa i na području Zeničko-dobojskog kantona, gdje su od jutros na području Općine Žepče evidentirane dvije prometne nesreće, usljed kojih su četiri osobe zbog zadobijenih ozljeda prevezene u Kantonalnu bolnicu Zenica.

U mjestu Golubinja kod Žepča, na magistralnoj cesti M17, oko 8.15 sati došlo je do prometne nesreće u kojoj su sudjelovali putničko motorno vozilo golf i kombi, a tri osobe iz golfa zbog zadobijenih ozljeda prevezena su u KBZ.

Promet se na toj dionici trenutno još uvijek odvija jednom trakom, a uviđaj vrše pripadnici Policijske stanice Žepče.

U mjestu Brankovići kod Žepča, teretno vozilo DAF sletilo je oko 8.45 sati sa magistralne ceste M17, usljed čega je vozač zadobio lakše ozljede, dok je suvozač zadobio ozljede neutvrđenog stepena i prevezen je u KBZ.

''Promet se na tom dijelu puta odvija normalno'' - kazao je u izjavi za Fenu dežurni operativni Ministarstva unutarnjih poslova ZDK.

Bez struje

Snijeg koji od sinoć pada na području Unsko-sanskog kantona (USK) otežao je normalno odvijanje prometa, ali i uvjetovao brojne prekide u snabdijevanju električnom energijom.

Poseban oprez zbog ugaženog snijega na kolniku i teže prohodnosti, vozačima je preporučen na cestovnim pravcima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bihać- Bosanska Krupa. Kao kritične točke zbog konfiguracije terena označene su lokacije Laništa, Ripačkog klanca i Grmuškog kanjona.

Zbog loših vremenskih uvjeta, na Graničnom prijelazu Izačić zabranjen je promet za teretna vozila preko 3,5 tone. Duga su zadržavanja i na izlazu iz BiH, na Graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši.

Veći dio Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, ali i drugih općina u USK trenutno je bez snabdijevanja električnom energijom. Iz Elektrodistribucije Bihać potvrđeno je da su sve raspoložive ekipe na terenu, te da rade na otklanjanju brojnih kvarova.

Od kasnih sinoćnjih sati do jutros, evidentirano je više od 60 litara po metru kvadratnom padalina, dok je visina snijega već iznad 20 centimetara.

Crveni meteoalarm zbog vjetra

Na jugu  zemlje zabilježen veliki nalet vjetra zbog čega je upaljen crveni metoalarm - piše N1.

Zbog snijega je veliki dio Prnjavora ostao bez električne energije.

''Obilna količina snijega dovela je do problema na elektro mreži, što je dovelo do nestanka struje u velikom dijelu općine Prnjavor. Naši timovi su već na terenu i rade na otklanjanju kvarova, ali uslovi su teški, što usporava našu intervenciju. Nadamo se da ćemo uspjeti da riješimo ovaj problem u toku dana, ali to zavisi od vremenskih uslova i stepena oštećenja na mreži'', rekao je dužnosnik Elektro distribucije a prenosi TVK3.

Otkazani letovi

Do sada su zbog snijega otkazana i dva leta sa sarajevskog aerodroma.

Ulice glavnog grada čiste radnici KJKP Rad. Angažirana su 44 vozila koja obavljaju svoje zadatke na terenu na području četiri gradske Općine (Stari Gard, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), a na ručnom čišćenju je angažirano 120 radnika na području Općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

Osim snijega problem je vjetar i kiša, pa je crveni meteoalarm objavljen za područje Trebinja, gdje se očekuju udari vjetra do 70 kilometara na čas, obilne padaline, lokalno i do 90 litara po metru četvornom, te grmljavina.

Kopirati
Drag cursor here to close