Spremni da ne dođe

Od straha od korone u Livnu sve gledaju pod povećalom

Koliko je stanje u Livnu oko pojave koronavirusa košmar govori i slučaj nedavno preminulog mladića za kojeg se još uvijek nije utvrdilo od čega je preminuo.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2020. u 12:24 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nama je svaka i najmanja sumnja oko pojave koronavirusa u Livnu opasnost. Spremni smo samo da ne dođe, nismo spremni da dođe u našu županiju, rečeno je za Bljesak.info iz Županijske bolnice Livno.

Koliko je stanje u Livnu oko pojave koronavirusa košmar govori i slučaj nedavno preminulog mladića za kojeg se još uvijek nije utvrdilo od čega je preminuo.

Pod povećalom

''Od straha sve gledamo pod povećalom. Ne mora značiti da je mladić bio zaražen ali situacija je takva da moramo biti oprezni. Sve što je u našoj nadležnosti u Domu zdravlja Livno mi smo poduzeli. Zašto nije odrađena obdukcija i test na koronavirus ne znamo'', rečeno je za Bljesak.info iz ove ustanove.

Inače, preminuli mladić prije tri tjedna doputovao je iz Zagreba i liječnici su telefonski informirani kako je isti imao ''nekakve simptome viroze''. S obzirom na novonastalu situaciju oko pojave koronavirusa i u našoj zemlji iz Doma zdravlja su inzistirali da se utvrdi točan uzrok smrti što je jedino moguće obdukcijom.

Pozvani su ministrica zdravstva HBŽ-a Vasilija Broćeta, predsjednik Kriznog stožera civilne zaštite, Ivan Jozić da izdaju zapovijed da se provedbe obdukcije. Kako su ranije priopćili iz Doma zdravlja Livno od ministrice zdravstva HBŽ telefonski su dobili informaciju kako nadležna županijska tužiteljica ne smatra da je potrebno obaviti obdukcija.

Odbijena odbukcija

Ministrica Broćeta za Bljesak.info potvrdila je da je odbila obdukciju ali kako kaže iz razloga što je ju je nemoguće izvesti u BiH.

''Obdukciju zaražene osobe u BiH nema tko izvesti. Ona se radi u posebnim izoliranim prostorijama, u posebnim uvjetima. Takve uvijete nema nitko u BIH. Trebali bi se raditi u inozemstvu, ali sada je to nemoguće'', kazala je.

Ministrica smiruje javnost navodeći da se ne treba nepotrebno dizati panika, te da će se na koronavirus testirati obitelj preminulog mladića. S obzirom da Livno još nema testova na koronavirus obitelj će biti prevezena u Mostar na testiranje.

Iz Doma zdravlja potvrdili su nam da je sve medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu s mladićem u samoizolaciji iz preventivnih mjera te da je urađena hitna dezinfekcija prostorija Hitne službe.

''Ravnateljica je kontaktirala obitelj preminuloga  uzet će se bris njegovog brata, koji je najviše bio uz njega. Ako bris bude negativan tek tada donekle možemo biti mirni. Zašto to još nije urađeno to ne znamo'', rečeno je iz Doma zdravlja.

Inače pokop preminulog mladića obavit će se danas.

Kopirati
Drag cursor here to close