Zastupnički dom

Smijenjeni Šarović, Okolić i Mitrović

Vijesti / Flash | 24. 10. 2013. u 15:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je većinom glasova donio odluku o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića ispunjavajući tako zahtjev kojega je postavio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Šarović je smijenjen jer je član Srpske demokratske stranke (SDS) s kojom je SNSD došao u sukob a iz istih razloga bez dosadašnjih dužnosti ostaju i zamjenik ministra obrane Mirko Okolić te zamjenica ministra ljudskih prava i izbjeglica Radmila Mitrović.

Za smjenu su glasovala 23 zastupnika, 13 ih je bilo protiv a dva su ostala suzdržana.

Uoči glasovanja Šarović je kazao kako se za dvije godine mandata trudio uvažavati različite interse ali da je uvijek inzistirao na zakonitosti.

"Ja ne trebam po svaku cijenu biti ministar", poručio je zastupnicima Šarović dodajući kako ne smatra "smakom svijeta" to što njegova stranka više neće biti dio vladajuće većine no odlučno odbija neutemeljene ocjene o svom radu koje je iznio SNSD-a u zahtjevu za smjenu jer je ministartsvo kojemu je na čelu realiziralo čak 88 posto postavljenih ciljeva.

Smjena Šarovića te Okolića i Mitrović mora biti potvrđena i u Domu naroda parlamenta BiH.

U tom slučaju njihove nasljednke imenovat će SNSD a SDS će napustiti vladajuću koaliciju u BiH koju bi u tom slučaju činilo pet stranaka.

To bi ujedno bila druga velika rekonstrukciju sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH predvođenog Vjekoslavom Bevandom nakon što su na inicijativu SDP-a 2012. smijenjeni ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA) a u vladajuću koaliciju uveden Savez za bolju budućnost (SBB).

Tijekom rasprave o zahtjevu SNSD-a koja je trajala više od šest sati govorilo se o svemu i svačemu a bio je to povod i za razmjene uzajamnih objeda između zastupnika iz srpskih, bošnjačkih i hrvatskih stranaka koji su se optuživali za izdaju nacionalnih, entitetskih i državnih interesa, za rat, za blokade reformi i za opći nazadak u zemlji.

Većina zastupnika je konstatirala kako zapravo nema objektivnih razloga za Šarovićevu smjenu no oni koji su se opredijelili da je ipak podrže kazali su kako su na to prisiljeni jer se moraju opredijeliti između SDS-a ili SNSD-a.

Na taj su način svoju potporu smjeni obrazložili iz SDP-a BiH te iz SBB iako su ministri iz tih stranaka u srijedu na Vijeću ministara glasovali protiv Šarovićeve smjene uz konstataciju kako ne stoje ocjene SNSD-a da on nije dobro obavljao svoj posao.

Potporu SNSD-u odnosno Miloradu Dodiku pružio je HDZ BiH.

"Mi ćemo u ovom slučaju podržati SNSD iz prostog razloga što su jasno rekli da podržavaju ravnopravnost hrvatskog naroda i podupiru promjene koje će nas dovesti do institucionalne ravnopravnosti u BiH", kazao je HDZ-ov zastupnik Dragan Vrankić.

Bio je to povod zastupnicima iz SDS-a da konstatiraju kako je problem u BiH zapravo "osovina Dodik-(Dragan) Čović".

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je kako je postojanje te osovine dokazano kroz ranije smjene nekih drugih kadrova a u Šarovićevu slučaju postavlja se pitanje je li on žrtvovan zbog pokušaja zaštite tržišta BiH od, kako ih je nazvala, uvoznih lobija iz Hrvatske, prenosi Hina.

"Dragan Čović i Milorad Dodik stalno izazivaju krizu u ovoj zemlji", ustvrdila je Pandurević.

Vrankić je uzvratio kako se Pandurević "pričinjava moć koju ima Čović".

"Mi tražimo partnera da uspostavimo iskrene odnose u BiH i da onda razgovaramo", kazao je Vrankić.

Za šefa kluba zastupnika SNSD-a Dragu Kalabića optužbe iz SDS-a poslužile su kao povod za tvrdnju da su se Dodik i Čović našli na koordiniranom udaru "stranih centara moći" a kao dodatni dokaz za tu tvrdnju poslužila mu je i činjenica da je raspravu na sjednici Zastupničkog doma izravno prenosila državna televizija BHT 1.

Analitičari u BiH ocjenjuju kako je obračun SNSD-a s kadrovima SDS-a u Vijeću ministara zapravo početak kampanje za izbore 2014. jer su te dvije stranke ogorčeni protivnici na razini RS.

Kopirati
Drag cursor here to close