ekshumacija

Smeće, eksploziv i odmori usporavaju istraživanje jame Radača

Vijesti / Flash | 10. 08. 2015. u 10:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velike količine otpada i eksplozivnih naprava kojima je jama blokirana, ali i zbog godišnjih odmora ni mjesec nakon početka istraživanja nema rezultata rada na ekshumaciji posmrtnih ostataka iz jame Radača kod Mostara.

''Jama je izuzetno uska. Postoje i velike količine betona i eksplozivnih naprava koje moramo otkloniti i to ide oprezno i sporo'', rekao je za Glas Srpske jedan od članova tima.

Naime, timovi Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Ministarstva unutarnjih poslova RS i Federalne uprave policije (FUP) pod nadzorom Tužiteljstva BiH otpočeli su radove na ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina iz jame Radača početkom srpnja.

Tužiteljstvo BiH je ranije objavilo kako su intenzivirane aktivnosti na ekshumaciji i da u njima sudjeluju specijalni i alpinistički timovi SIPA, MUP-a RS i FUP-a koji su došli do dubine od 60 metara. Navedeno je da bi brzo trebali doći do dubine od 70 do 80 metara gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka više žrtava ratnih zločina.

''Njihova tijela bačena su u tu prirodnu jamu koja je nakon toga, radi prikrivanja, zatrpana građevinskim otpadom, raznim materijalima i eksplozivnim napravama'', istaknuli su u Tužiteljstvu.

Glas Srpske ranije je objavio da se u toj jami, prema pouzdanim informacijama, nalaze posmrtni ostaci od 200 do 300 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tijekom rata u BiH.

''Tu bi, prema prikupljenoj dokumentaciji, trebali biti posmrtni ostaci lokalnih Srba i Bošnjaka, ali i ostaci tijela sarajevskih Srba i Bošnjaka iz Stoca i srednje Bosne'', navodi Glas Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close