Nova obećanja Europi

Smanjiti županije na tri, riješiti hrvatsko pitanje dogodine...

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U izmjenama Daytonskog sporazuma nitko ništa i nikome neće moći nametnuti u BiH i sve što se bude u bude događalo morat će biti plod interesa i dogovora tri konstitutivna naroda, ali i međunarodne zajednice koja sebi ne može sebi dopustiti ponavljanje ratnih razaranja na tlu Europe'', rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govoreći o temi Izgradnja države u Bosni i Hercegovini, u okviru konferencije u Europskom parlamentu povodom 20. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je da se ubrzo može riješiti pitanje presude Sejdić i Finci, ujedinjenjem županija smanjiti njihov broj s deset na tri-četiri, riješiti ono što se zove hrvatsko pitanje već u prvoj polovini iduće godine, prenijela je Anadolija.

''Bitno je prepoznati stvarne interese i razdvojiti ih od ukorijenjenih nacionalnih zabluda'', kazao je te naglasio kako trenutno postoji opća suglasnost o najvažnijem aspektu Daytonskog sporazuma, a to je da je donio mir i prestanak patnje naroda i devastacije države BiH, dodavši kako su o ostalom mišljenja različita.

''Pogled na stanje dva desetljeća nakon donošenja Daytonskog sporazuma zavisi od toga kako ga želimo vidjeti'', kazao je Izetbegović podsjetivši kako je Sporazum predvidio pet institucija na nivou države, a da ih danas ima 75.

"Ogroman put je prevaljen u proteklih 20 godina'', rekao je Izetbegović.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je kako euro-atlantski put nema alternative.

''Mi smo danas duboko na tom putu. BiH će biti zemlja ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Ona će biti i djelovati u jedinstvenom pravnom i ekonomskom prostoru. Stoga vas molim podržite nas i mi ćemo uspjeti na našem euro-atlantskom putu", naglasio je Čović.
Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyt Yee rekao je kako BiH što prije mora provesti ekonomske, socijalne i političke reforme kako bi mogla parirati zemljama EU.

Yee je istakao da je BiH, usprkos problemima, napravila napredak na putu prema europskoj budućnosti.

''Ipak, toliko toga je preostalo, još posla je potrebno uraditi. Fokus mora biti na reformama koje će BiH napraviti zemljom koja je sposobna da se integrira ostatku Europe, s euroatlantskim institucijama. To će ohrabriti mlade ljude da ostanu u BiH, da ne idu u zemlje Zapadne Europe ili drugdje kako bi našli priliku da rade. BiH mora se kretati u istom smjeru u kojem ide regija, vidimo da se Crna gora, Albanija, Hrvatska naravno, Srbija i Kosovo približavaju NATO-u i članstvu u EU", podsjetio je Yee, prenijela je Anadolija.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini je naglasila kako se BiH prije svega, mora okrenuti zahtjevima svojih građana, a tek onda Europskoj uniji.

"Ukoliko pogledamo unazad, vidimo da se dosta toga promijenilo nabolje, 20 godina nakon Daytona vrijeme je da gledamo u budućnost, da gledamo prema EU. Ako pogledamo 20 godina unazad, vidimo da je Dayton završio rat koji je bio najkrvaviji u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. On je oslužbenio početak rekonstrukcije zemlje sa svim onim što je jamac sigurnosti i stabilnosti BiH već dvije decenije. Dayton ne može biti vječan i on nije namijenjen da bude vječan", kazala je Mogherini.

"U Daytonu je uobličena budućnost zemlje. Dvadeset godina kasnije, odgovornost je vaša i samo vaša", poručila je visoka predstavnica bh. političkom i državnom vrhu.

Kopirati
Drag cursor here to close