Laketa

Službi za strance fali ljudi

Laketa, koji je dužnost preuzeo početkom ožujka, istaknuo je da je broj trenutno zaposlenih u Službi za poslove sa strancima znatno manji u odnosu na sistematizaciju…
Vijesti / Flash | 12. 04. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četiri prihvatna centra u BiH trenutno boravi 1.109 migranata i u njima nema sigurnosno zanimljivih osoba koje mogu biti prijetnja BiH, te se u ovom trenutku ne može govoriti o migrantskoj krizi u BiH jer je situacija po tom pitanju stabilna, rekao je za Srnu direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Fali ljudi

Pojasnio je kako u dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu boravi 325 migranata, od čega 210 u centru "Lipa" kod Bihaća i 115 u centru "Borići", te naglasio da se u "Lipu" smještaju samo samci, kao i da u prihvatnim centrima ne postoji nitko tko može ugroziti sigurnost BiH.

"Druga dva prihvatna centra su na području Kantona Sarajevo i u njima borave 784 migranta, od čega 650 u centru u Blažuju i 134 u centru `Ušivak`", rekao je Laketa u intervjuu Srni.

Laketa, koji je dužnost preuzeo početkom ožujka, istaknuo je da je broj trenutno zaposlenih u Službi za poslove sa strancima znatno manji u odnosu na sistematizaciju, kao i da će biti izvršeno zapošljavanje u skladu sa zakonom i financijskom situacijom.

"Vidjeli smo po pitanju primjene sporazuma o readmisiji sa Hrvatskom da mi iznajmljujemo autobuse koje nam financira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i planiramo u narednom periodu nabaviti kombi-vozila specijalizirana za prijevoz svih migranata", naveo je Laketa.

Naveo je kako je sistematizacijom planirano da Služba za poslove sa strancima ima 320 zaposlenih, te da broj od 220 ljudi koji su trenutno zaposleni nije dovoljan za njezino funkcioniranje.

Ne očekuje se povećanje

Dodao je kako se, prema podacima kojima trenutno raspolaže Služba, ne očekuje povećanje broja migranata, kao i da Služba prati stanje na terenu u regiji koje pokazuje da nema povećanih migracija na ovom prostoru.

Prema njegovim riječima, zemlje iz kojih dolazi najveći broj nelegalnih migranata su Afganistan, Maroko, Kuba, Burundi, Kongo, Pakistan, Bangladeš, Irak, Kamerun i Nepal.

U prethodnoj godini Služba za poslove sa strancima odobrila je privremeni boravak za 11.188 stranaca, a odobrenje privremenog boravka na osnovu rada dobilo je 3.011 stranaca, rekao je Laketa.

"Što se tiče privremenog boravka, najviše stranaca je bilo iz Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Njemačke, a po odobrenju privremenog boravka na osnovu rada najviše stranca je bilo iz Srbije, Hrvatske, Turske, Kine i Kuvajta", istaknuo je.

Za nešto više od tri mjeseca ove godine odobreno je 3.562 zahtjeva za privremeni dolazak, dok 986 zahtjeva odobreno za privremeni boravak na osnovu rada, zaključio je Laketa.

Kopirati
Drag cursor here to close