NSRS

Službeno zaprimljena Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS

Vijesti / Flash | 25. 12. 2015. u 17:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je službeno zaprimljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja zahtjev Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske, a odredba kojom ja za Dan Republike određen 9. siječanj, proglašava neusklađenom s Ustavom Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, iz entitetskog parlamenta podsjećaju da je Narodna skupština još 2007. godine, postupajući po odluci Ustavnog suda BiH, donijeli Zakon o praznicima RS i, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, 9. siječanj odredila kao sekularni praznik – Dan Republike.

‘’Naglašavamo da su praznici Republike Srpske utemeljeni na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju ni nacionalni, ni vjerski identitet ni jednog naroda i u potpunosti uvažavaju univerzalne i europske vrijednosti i tekovine. Imajući u vidu ovu činjenicu, a u skladu s Dekleracijom Narodne skupštine, Republika Srpska će nastaviti i dalje slaviti 9. siječanj kao Dan Republike, u skladu sa Zakonom o praznicima RS-a’’, stoji u priopćenju.

Sa žaljenjem konstatiraju da je, kako se navodi dalje u priopćenju, predmetna odluka Ustavnog suda BiH donesena na zahtjev predlagača isključivo kao "politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni, ali stvarni cilj negacija legitimiteta i legaliteta Republike Srpske i daytonskog ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini".

‘’Izražavamo opredjeljenost i spremnost da iskoristimo sva pravna i politička sredstva i obranimo legitimne interese i sačuvamo identitet Republike Srpske, potvrđen Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, a na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive’’, priopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Kopirati
Drag cursor here to close