Prvi čovjek Sobranja

Službeno: Talat Xhaferi prvi Albanac na čelu makedonske Skupštine

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 11:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o izboru Talata Xhaferija za novog predsjednika Skupštine (Sobranja) Makedonije objavljena je danas u Službenom glasniku.

Iz javnog poduzeća Službeni glasnik Republike Makedonije potvrdili su da je u današnjem broju objavljena odluka o izboru Talata Xhaferija za predsjednika Skupštine čime on službeno stupa na čelnu funkciju u najvišem zakonodavnom domu zemlje.

"Današnji broj 'Službenog glasnika' je otiskan, u tijeku je distribucija, nakon čega će biti pripremljeno i postavljeno internet izdanje", priopćili su iz "Službenog glasnika".

Talat Xhaferi, zastupnik iz albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI), 27. travnja od strane parlamentarne većine izabran je za novog predsjednika Skupštine, nakon čega su demonstranti koje predvodi građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", nasilno ušli u zgradu Skupštine.

U incidentu je ozlijeđeno oko 100 ljudi, među kojima su se našli parlamentarni zastupnici, pripadnici sigurnosnih snaga i predstavnici medija.

Xhaferi je 4. svibnja pisanim putem obavijestio predsjednika Makedonije Gjorgea Ivanova da je formirana nova parlamentarna većina čime su stvoreni uvjeti da bude dodijeljen mandat za sastavljanje nove Vlade. Predsjednik Makedonje, kako su priopćili iz njegovog kabineta, postupit će u suglasnosti s Ustavom i uspostavljenom praksom.

Od proglašenja nezavisnosti Makedonije Xhaferi je prvi Albanac koji će obavljati funkciju predsjednika Skupštine.

U 2013. godini Xhaferi je bio izabran za ministra obrane Makedonije i ovu je funkciju obavljao do lipnja 2014. godine, a nakon toga je bio zastupnik u Skupštini iz redova DUI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close