Skrivanje od javnosti

Službeni zrakoplov RS kao taxi

Vijesti / Flash | 30. 08. 2017. u 08:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplov Zrakoplovnog servisa Republike Srpske nastavio je letjeti oš češće nego u ranijem razdoblju, a nadležni čine sve da te informacije sakriju od očiju javnosti.

Nakon što je EuroBlic u lipnju objavio detalje letova zrakoplova koga u žargonu zovu predsjednički, podaci o njemu iznenada su nestali sa stranice ''Flightradar'', koji javno objavljuje letove civilnih zrakoplova u svijetu.

Međutim, izvori EuroBlica iz oblasti zrakoplovstva tvrde da to nikako ne znači da službena Cesna RS mjesecima ne leti, već da su njeni vlasnici od spomenute stranice zatražili da ih izbriše, pod argumentom zaštite privatnosti.

Zato je EuroBlic dobio uvid u druge stranice koji funkcioniraju na istom principu. Iz tih podataka se vidi da je zrakoplov u vlasništvu Srpske leteo u prosjeku svaki drugi dan, ali i više puta tijekom istog dana, pa je od 14. lipnja do 26. kolovoza obavio čak 30 letova.

Najviše se letjelo u Beograd, zatim prema Crnoj Gori i Sloveniji, ali je, kao i ranije, bilo sletanja na grčki otok Krf, gdje je Srpska nedavno otvorila svoje predstavništvo.

Zrakoplovni servis osnovan je Uredbom Vlade kao zajednička stručna služba za obavljanje usluga prevoza na obavljanju službenih poslova predsednika RS, Narodne skupštine i Vlade. Servis može obavljati poslove i za druge korisnike po odobrenju predsednika RS.

Međutim, sporno je što se iz institucija ne mogu dobiti informacije tko je sve letio zrakoplovom i za koje potrebe. Datumi i destinacije na koje je letio zrakoplov se uglavnom ne poklapaju sa službenim posjetama dužnosnika RS, pa se postavlja pitanje je li zrakoplov korišten u privatne svrhe ili su njime prevožene treće osobe. Na ranijem primjeru vidjeli smo da Vlada i direktor Zrakooplovnog servisa Sreten Ilić međusobno upućuju jedni na druge.

Za zrakoplov Sesna 525 iz proračuna RS plaćeno je 4.870.000 američkih dolara, a javnosti je, uz hvalospjeve, predstavljen u travnju 2008. godine. Tada je rečeno da zrakoplov ima dva pilotska i šest putničkih mjesta i da je jedan od najsuvremenijih modela za VIP letove. Cesna je nabavljena iz tvornice u Kansasu, u SAD. Proračun Zrakoplovnog servisa RS za ovu godinu je 1.043.200 KM.

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je izjavio da nije dužan s javnošću podijeliti informacije o svojim letovima.

''Ništa nema tajno u tome. Zrakoplov RS služi za prevoz dužnosnika RS i u tom pogledu apsolutno je dostupno kroz službe i aktivnosti. Naravno da putujem zrakoplovom. O mojim putevima imam obavezu informirati određene organe, ali nemam obavezu drugima govoriti gdje sam bio i što sam radio. U skladu sa zakonom koristi se zrakoplov i druga sredstva prijevoza dužnosnika'', izjavio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close