33 - 67%

Službeni stav Rusije oko klirinškog duga ide na razmatranje u Vijeće ministara

Vijesti / Flash | 22. 04. 2016. u 14:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija i trezora BiH primilo je službene stavove Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH u vezi s rješavanjem pitanja klirinškog duga Ruske Federacije koji će, u skladu sa zakonom propisanom procedurom, biti upućeni na razmatranje u Vijeće ministara BiH, potvrđeno je za Srnu u Ministarstvu financija i trezora BiH.

Nakon što je iz Moskve stigao dopis u kome se daje opcijska mogućnost da se klirinški dug u cijelosti izmiri u gotovini a ne u robama, kao što je bio slučaj s drugim državama, obaviještene su entitetske vlade, rečeno je ranije Srni u ovom ministarstvu.

Vlada Republike Srpske priopćila je ranije da prihvaća prijedlog Ruske Federacije da se klirinški dug u iznosu od 125,2 milijuna dolara, koji Ruska Federacija ima prema BiH, podijeli u omjeru 33 posto Republici Srpskoj i 67 posto Federaciji BiH, te da se alikvotni dio uplati direktno u proračune entiteta.

Vlada Srpske je na 67. sjednici usvojila informaciju Ministarstva financija Republike Srpske u vezi sa prijedlogom Ruske Federacije i Zaključak o prihvaćanju raspodjele koji je proslijeđen Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja daljnje procedure.

Ovim putem, Vlada je dala i suglasnost za pokretanje procedure zaključivanja sporazuma sa Ruskom Federacijom. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je jučer sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim o rješavanju klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj SFRJ.

Kopirati
Drag cursor here to close