Sastali se s MUP-om

Slučaj ''ulične bande'': Institucija Ombudsmena pozvala podnositelje prijave da im se ponovno obrate

Istražuje se anonimna dojava o pojavi ženske ulične bande u Mostaru     
Vijesti / Flash | 24. 04. 2018. u 14:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su zaprimili anonimnu dojavu da je u Mostaru osnovana ženska ulična banda koja se izuzetno nasilnički ponaša prema drugim djevojčicama, predstavnici Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine sastali su se s predstavnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, potvrđeno je Feni iz te institucije iz koje su još jednom upozorili na ekstremna kršenja prava djeteta u slučajevima vršnjačkog nasilja.  

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a priopćilo je predstavnicima Institucije ombudsmena da će postupati u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima te istražiti prijavu i obavijestiti ih o svim poduzetim aktivnostima, istaknuli su iz spomenute institucije iz koje obavještavaju podnositelje prijave da se, radi što efikasnije zaštite djece i u njihovom najboljem interesu, ponovo obrate Instituciji ombudsmena jer će sve proceduralne radnje, kako kažu, biti vođene s najvećom mogućom diskrecijom kako u pogledu podnositelja žalbe, tako i u pogledu javnih službi i organa.

Ombudsmeni će i dalje svakodnevno nastojati i poduzimati napore da se vršnjačko nasilje u Bosni i Hercegovini svede na najmanju moguću mjeru, dodali su iz te institucije.

Inače, Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimila je 16. travnja ove godine anonimnu prijavu u kojoj se navodi da je u Mostaru osnovana ženska ulična banda koja se izuzetno nasilnički ponaša prema drugim djevojčicama.

Ombudsmani kontinuirano ukazuju nadležnim organima, na svim razinama vlasti, na problem nedostatka koordiniranog i sustavnog djelovanja u slučajevima vršnjačkog nasilja, što svakako ima za posljedicu nedostatak sustavne prevencije i mjera zaštite. Sasvim je jasno da je potrebno uspostaviti jasna, definirana pravila ponašanja u školama, ojačati ulogu psihologa i socijalnih radnika, uvesti preventivne mjere, ohrabriti izvještavanje o vršnjačkom nasilju među djecom i školskim djelatnicima, te osmišljavati i provoditi kontinuirane tečajeve o vršnjačkom nasilju za sve koji su uključeni u rad s djecom, ističu iz Institucije Ombudsmena.

Podsjećamo, da je na adrese pojedinih mostarskih škola, policije, Centra za socijalni rad, gradskih odjela te medija upućeno je anonimno pismo u kojem se tvrdi kako je banda maloljetnica pretukla jednu djevojčicu te joj slomila ruku te da je njihovo nasilje ''usmjerene prema svim neistomišljenicima''.

Iz SKB Mostar potvrđeno nam je da je djevojčica, koja se spominje u pismu, liječnički obrađena navedenog dana te puštena kući, a iz policije doznajemo kako i ovaj slučaj nisu prijavili roditelji ozlijeđene djevojčice nego da je cijeli slučaj pokrenulo pismo.

 

 ''Ovim putem vam sugeriramo poduzimanje zajedničkih aktivnosti na rješavanju ovog složenog problema i informiramo vas kako ćemo u slučaju napada na našu djecu poduzeti sve raspoložive mjere da svoju djecu zaštitimo. U tom slučaju nemojte, molim vas, reći kako niste znali jer vam nije nitko prijavio. Imate dovoljno podataka da zajedničkom akcijom možete pomoći tim frustriranim i opasnim djevojčicama koje siju strah gdje god se pojave, ali i drugoj djeci osigurati sigurno djetinjstvo, što, bez ikakve dvojbe, zaslužuju'', naveli su roditelji u pismu roditelji.

Iz Centra za socijalni rad Grada Mostara potvrdili su nam kako su nakon primitka pisma kontaktirali policiju. Istaknuli su kako je ovo prvi put da se susreću s navodima da se formiraju ženske bande.

Kopirati
Drag cursor here to close