Ružica Jukić

Slučaj Radončić: Prijave jer su materijali procurili u javnost

Vijesti / Flash | 29. 01. 2016. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić podnijet će prijave Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a i Tužiteljstvu FBiH protiv nepoznatih osoba iz Suda, Tužiteljstva ili Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zbog kršenja Zakona o kaznenom postupku BiH.

Kako je Jukić potvrdila Glasu Srpske, na taj korak se odlučila jer su određenim medijima ustupljeni transkripti presretnutih razgovora i zbog omogućavanja snimanja sudskih ročišta u slučaju koji je pokrenut protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića i još nekim procesima.

''Sud je dozvolio snimanje i prisustvo javnosti na ročištu za određivanje pritvora Radončiću iako to zakon zabranjuje jer je istraga tajni postupak. To pitanje otvorit ću i na sljedećoj sjednici VSTV-a. Ako VSTV niti itko drugi ni poslije toga ne podnesu prijave protiv odgovornih, podnijet ću ih ja'', rekla je i dodala kako je javnost smjela znati samo tko je uhićen, gdje se nalazi, da će biti održano ročište i je li predložen pritvor.

''Zanimljivo je da po pravilu samo jedan medij, odnosno portal, uvijek posjeduje taj tajni zakonom zaštićeni materijal'', kaže Jukić i dodaje da odredbe u zakonu trebaju spriječiti da putem medija bude formirano javno mnijenje koje unaprijed osuđuje osumnjičenog.

 

SBB - Fahrudin Radončić nije član ''Zelenih Beretki''

Povodom medijskih najava da ''Zelene Beretke'' najavljuju okupljanje pred Sudom i Tužiteljstvo BiH, Savez za bolju budućnosti priopćava da Fahrudin Radončić nije član ''Zelenih Beretki''.

Predsjedništvo SBB-a poziva građane da se ne pridružuju izvaninstitucionalnim aktivnostima i prepuste nadležnim pravosudnim institucijama da odluke donose na profesionalan i neovisan način, priopćio je Press centar SBB-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close