Demant

Slučaj 'Izbačeni dječak': Udruga tvrdi da je ravnateljica prevarila roditelje

Vijesti / Flash | 28. 02. 2016. u 14:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za Down sindrom iz Mostara je negirala navode ravnateljice vrtića Sunčani Most Biljane Čelan koja kaže kako nije istina da je dječak sa Downovim sindromom izbačen iz spomenutog vrtića.

Demant Udruge za Down sindrom prenosimo u cijelosti

Na samom početku želimo reći da udruzi nije namjera kompromitirati vrtić Sunčani most i njegove djelatnike, nije nam namjera niti blatiti ravnateljicu, pa i roditelji su izjavili da je njihovo dijete bilo sretno 3 godine u istom vrtiću. Želimo iznijeti samo neke od bitnih činjenica.

Jedna od najvažnijih činjenica je ta da dječak sa DS koji je 3 godine išao u spomenuti vrtić zabranjen dolazak zbog agresivnog ponašanja.

Moramo naglasit da se radi o inkluzivnom vrtiću Sunčani most gdje djeca s posebnim potrebama trebaju imati svu potrebnu skrb i stručnu pomoć. Iako vrtić ima hvale vrijedne certifikate u radu sa djecom s posebnim potrebama u ovom slučaju ta je pomoć izostala.

Što je prouzrokovalo agresivno ponašanje? Što je poduzeto za rješavanje problema? Zašto roditelji nisu upoznati od samog početka agresivnog ponašanja? Jesu li vodili računa što je u najboljem interesu za dječaka? Koji su interesi ostale djece vrtiću? To su samo od nekih pitanja na koje nismo dobili odgovor.

Udruga su o problemu upoznali roditelji te se aktivno pridružila rješavanju istog. U više navrata smo telefonski razgovarali sa ravnateljicom Biljanom i nikada nismo dobili konkretne odgovore.

Udruga je u svakom smislu ponudila pomoć, roditelji pristali na sva psihološka vještačenja, jer je ravnateljica tražila vještačenje, ali smo kod svoga psihologa, a udruga od vise neovisnih psihologa. Rezultat aktivnosti je bio dogovoren sastanak Udruge, roditelja sa svim kompetentnim osobama koje su uključene odgojno-rehabilitacijski proces dječaka( postoje i službeni dopisi i odgovori vrtića), zakaza za kraj sedmog mjeseca koji je na zahtjev ravnateljice prolongiran za kraj osmog mjeseca.

Do sastanka na kaju nije ni došlo jer je ravnateljica još jednom prevarila udrugu i roditelje uz objašnjenje da ne može okupiti sve relevantne osobe koje su bile uključene u rad sa dječakom.

Suočeni sa dosadašnjim lažima ravnateljice Biljane i skorog početka još jedne godine vrtiću roditelji su sukladno zakonu obavijestili ministarstvo obrazovanja , rada i socijalne skrbi te ombudsmana za ljuska prava. I na taj zakazani sastanak ravnateljica se nije odazvala.

Uz svu pomoć koju smo pružili ostalo je jedino da roditelji uz pomoć potporu udruge prava za svoga sina/člana traže putem pravnih institucija BiH.

I do je BiH ratificirala povelju UN i dok postoje zakoni o zaštiti maloljetnika, dok pravna država profunkcionira, dok se samovolje ovakve osobe ne budu sudski kažnjavale, dok sud da svoj pravorijek dječak sa Down sindromom ostaje uskraćen od socijalizacije sa svojim vršnjacima, ostaje mu obitelj kao jedini oslonac u životu.

Podsjećamo, povodom teksta o dječaku s Down sindromom koji je izbačen iz inkluzivnog vrtića Sunčani Mostu Mostaru, a koji je portal Bljesak.info preuzeo s portala Diskriminacija.ba, našoj redakciji obratila se direktorica vrtića Sunčani most, Biljana Čelan, navodeći kako objavljeni članak ne odgovara istini.

Čelan je rekla kako je pred Općinskim sudom u Mostaru u tijeku parnični postupak i iz razloga visoke profesionalnosti i činjenice da se radi o malodobnom djetetu, ne želi iznositi pojedinosti iz istog.

''Ovdje me prije svega rukovodi interes malodobnog djeteta koga želim u svakom slučaju zaštititi, ali s obzirom na to da sam direktorica Inkluzivnog vrtića ''Sunčani most'', te štitim i interese ostale malodobne djece koja borave u vrtiću, demantiram u cijelosti gore označeni tekst'', objašnjava Čelan i dodaje kako ovaj vrtić radi po najvećim mogućim standardima.
Kopirati
Drag cursor here to close