Društvo novinara BiH

Slučaj 'Ćesir' je podrška napadačima na medije

''Zahvaljujući'' takvoj kaznenoj politici prema napadima na novinare stvorena je atmosfera da je napad na njih bezmalo društveno poželjno ponašanje.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2020. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo novinara BiH smatra da Naredba Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, odnosno tužiteljice Sanite Imamović, da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog kaznenog djela laka tjelesna ozljeda u slučaju napada na fotoreportera online magazina Žurnal Adija Kebe ne samo da predstavlja još jedan slučaj kada napadači na predstavnike medija u BiH ostanu nekažnjeni, već i mogući poziv za buduće napade na medije jer će se potencijalni napadači osjećati sigurnim zbog nepostojanja opasnosti da će biti kažnjeni.

''Podsjećaju da se ''napad na kameru'' predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira dogodio u martu 2019. godine nakon pisanja Žurnala o poslovanju njegove tvrtke Bosnaplast, što znači da je Kantonalnom tužiteljstvu trebalo nevjerojatnih godina i po dana da donese odluku u slučaju koji je detaljno snimljen kamerom'' - priopćeno je iz Društva novinara.

Društvo novinara BiH već dugo upozorava, ne samo na sve učestalije napade na predstavnike medija u BiH, već upravo na neadekvatno ili nikakvo sankcioniranje takvih napada kao jedan od uzroka tih napada.

''Zahvaljujući'' takvoj kaznenoj politici prema napadima na novinare stvorena je atmosfera da je napad na njih bezmalo društveno poželjno ponašanje.

''Ne treba trošiti riječi na to kakve to posljedice može imati po slobodu izražavanja kao jedan od stubova demokratskog društva. Na kraju postavljamo pitanje do kada će trajati ovakva politika nekažnjavanja napada na novinare. Dok se ne dogodi najgore? - priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close