Dogovori

Slovenija želi Titove umjetnine, a Srbija auto i vilu

Vijesti / Flash | 24. 10. 2016. u 17:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar dogovorili su naredne korake u rješavanju pitanja naslijeđa bivše Jugoslavije. Vučić je na konferenciji za novinare poslije sjednice dvije vlade rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umjetnine, te da će ta pitanja biti riješena u prijateljskom duhu.

"Nemamo velikih problema, rješavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava, do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u New Yorku. Mi gledamo kako da se nama Titova vozila vrate, neki muzeiji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umjetničkih djela vrati u tu zemlju. Mi bismo to riješili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smjeru, u prijateljskom duhu", rekao je Vučić.

Cerar je rekao da dvije zemlje surađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u oblasti uređenja zajedničke imovine i prijenosa konzularno-diplomatskih predstavništava, piše B92.

"S tim procesom ne smijemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačno urede. Suradnja sa Srbijom će podstaknuti bolju suradnju i sa drugim zemljama bivše Jugoslavije", rekao je Cerar.

On je istaknuo da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhiva Srbije, te da je postignut dogovor o digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko naslijeđe.

Kopirati
Drag cursor here to close