i deportira ih

Slovenija: Predložen novi zakon koji brani migrantima ulazak u zemlju

Vijesti / Flash | 05. 01. 2017. u 16:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska vlada je predložila novi zakon o strancima, prema kojem će policija moći zabraniti ulazak u zemlju i osobama koje u njoj namjeravaju tražiti azil, a one koji uđu deportirati iz zemlje.

Zakon, koji bi se aktivirao ako opet dođe do masovnih migracija balkanskom rutom, parlament mora potvrditi dvotrećinskom većinom, prenosi Hina.

Ako ga usvoji, zakon bi se u slučaju ponavljanja masovnog migracijskog vala iz 2015. u slučaju potrebe mogao produživati svakih 6 mjeseci.

Stanje nije mirno

Protiv zakonskog prijedloga je nekoliko nevladinih udruga i skupina, no vlada ističe da se radi se o privremenoj preventivnoj mjeri.

"Stanje je ovog trenutka stabilno, ali ne i mirno jer je molbi za azil pet puta više nego prije", rekla je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Ne vrijedi za maloljetne

U slučaju da migracije budu takve da ugroze javni red i mir i unutarnju sigurnost, strancu koji ne ispunjava uvjete, policija ne bi dopustila ulazak u zemlju, a onoga koji je već ilegalno ušao, vratila u državu iz koje je ušao, bez obzira namjerava li u Sloveniji tražiti međunarodnu zaštitu ili ne.

To neće važiti za maloljetne osobe bez pratnje ni za osobe koje bi u trenutku ulaska u Sloveniju bile životno ugrožene ili ako bi im u državi gdje bi ih se trebalo vratiti prijetila opasnost. Takve bi osobe i dalje mogle podnositi zahtjev za azil, predviđa novi zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close