Režim na granicama

Slovenija ponovno priznaje PCR testove iz BiH

Međutim, brzu testovi na pet graničnih prelaza koje je država provodila od Božića bit će ukinuto.
Vijesti / Flash | 09. 01. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Režim na graničnim prelazima u Sloveniji mijenja se od danas, prneosi BHRT. Vlada Slovenije je odlučila da će preko graničnih prelaza i kontrolnih punktova biti moguće prijeći onome tko ima i negativni PCR i negativni brzi testovi na antigen, ali naglasila je da postoji razlika.

Razlika između ova dva testa je u tome što se brzi test mora provoditi u državama članicama EU ili u šengenskom području, a PCR test može se provoditi i u trećim zemljama ili u onim institucijama koje priznaje Slovenija.

Međutim, brzu testovi na pet graničnih prelaza koje je država provodila od Božića bit će ukinuto.

''Od subote više neće biti moguće provoditi ove brze testove na naših pet graničnih točaka. Ako nemate negativan test, jedina opcija biće odlazak u karantenu'', rekao je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Što se tiče prekida karantena, prema ministrovim riječima, nema promjena, što znači da se karantana može prekinuti nakon pet dana negativnim testom. Međutim, promjena je u tome što će od sutra karantana na ovaj način moći prekinuti i oni koji imaju privremeni ili stalni boravak u Sloveniji, a ne više samo slovenački državljani.

Ulazak u Sloveniju iz zemalja na crvenoj listi bez upućivanja u karantanu kod kuće ili bez podnošenja negativnog testa (PCR ili HAG) od 9. siječnja dozvoljen je osobama koje svakodnevno ili povremeno prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju ili naučnim istraživanjima u Sloveniji ili državama članicama Europske unije ili šengenskog prostora uz prilaganje dokaza.

Ako je osoba navedena u ovoj točki maloljetna ili ne može putovati sama iz drugih razloga, osoba koja je prevozi također može ući pod istim uvjetima, ali se mora vratiti preko granice odmah nakon izvršenog transporta.

Kopirati
Drag cursor here to close