Naša posla

Slobodno se češite: Tko privatno prodaje službena vozila u Tomislavgradu?

Vijesti / Flash | 11. 11. 2016. u 13:41 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegbosanske županije prodala je službeno vozilo putem internetskog oglasnika nakon što to nije uspjela javnom licitacijom i to za više novca nego što je to bilo u službenoj ponudi, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, skandal oko prodaje i nabavke službenih vozila isplivao je nakon rasprave na skupštinskoj sjednici gdje je nekadašnji županijski premijer Nediljko Rimac (HDZ 1990) zatražio da mu se odgovori zašto su kupljenja i prodana vozila kad postoje važnije potrebe u županiji te kako se službeno vozilo našlo na internetskom oglasniku - OLX.

Toyota, koja se našla na prodaji je prodana ''prije par dana'', doznali smo nakon što smo kontaktirali priloženi broj, inače registriran na ime tvrtke Roberta Bagarića, predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije.

No, Bagarić u razgovoru za Bljesak.info kaže kako je na internetskom oglašivaču riječ o Toyoti ujaka jednog njegovog radnika (u njegovoj tvrtki, op.a.)

''To je Toyota od njegova ujaka. Kao da je jedna Toyota. Ja da prodajem službenu Toyotu preko pik-a pa jeste li vi pri sebi?'', upitao je Bagarić.

''Skupština je'', navodi dalje, ''imala takvu Toyotu i ona je išla na javnu prodaju koja je oglašena na jednom lokalnom portalu. Ja se nemam vremena a tim bavit. To provodi povjerenstvo. Nemam šta tvrditi kad ja nemam ništa s tim. To povjerenstvo radi. Postoji odluka rukovodstva skupštine raspisalo natječaj o prodaji i nabavci. Procedura je provedena po pravilima'', rekao je Bagarić.

No doznajemo iz pouzdanih izvora kako službena Toyota nije prodana na javnoj licitaciji te da je uistinu prodana preko internetskog oglasnika te da ja za nju tražena cijena od 26.100 KM dok je na službenoj licitaciji u srpnju nuđena za 23.864,37 KM. U prepisci na OLX-u prodavač jednom kupcu piše kako je ''24.000 KM malo'' te se vidi povijest cijene.

U pismu, koje je dostavljeno portalu Bljesak.info, a u kojem se upozorava na sporne nabavke, se navodi kako je ''staro vozilo Toyota Avensis 2012 godište predsjednik Skupštine dovezao u svoje dvorište preko kontakt osobe koja je bila zadužena za prodaju Toyote, te sada pokušava na njoj zaraditi koju tisuću eura''.

''Zanimljivo je da je auto fotografirano u krugu poduzeća RO-KUT d.o.o. Tomislavgrad, koje je u vlasništvu predsjednika. Veoma je moguće je predsjednik prebacio vlasništvo na nekoga od svoje rodbine od kako mu je krenulo u HDZ-u'', navodi se u pismu i dodaje kako se ne očekuje da će itko dati ostavku.

''Ne daj Bože, to rade budale na zapadu, a kamoli da će netko pokrenut istragu, ma da će se išta dogoditi. Neće nitko ništa napraviti ako nećeš ti'', navodi se u pismu iza kojeg najvjerojatnije stoji Rimac.

Dalje se navodi kako je ''prilikom propisivanja tehničkih specifikacija predsjednik Skupštine HBŽ-a Robert Bagarić u potpunosti zanemario odredbe članka 54. Zakona o javnim nabavkama koji propisuje: Tehničke specifikacije moraju omogućiti svim kandidatima/ponuditeljima jednak i nediskriminirajući pristup nadmetanju''.

U pismu se tvrdi kako je Bagarić ''namjestio tender za kupovinu vozila marke Škoda od Auto kuće Krželj Livno'' tako da je tehnička specifikacija napisana isključivo prema specifikacijama modela Škoda Superb, pa se primjerice tražila komforna telefonija bez vanjske antene s WLAN te paket za loše puteve.

Budući da se spomenuti paketi opreme nude jedino u Škodinim modelima, u pismu se navodi kako je očito da je riječ o namještenoj nabavci.

''Naravno jednak pristup svim ponuditeljima nije bio u interesu predsjednika jer njegova guzica isključivo zahtijeva 'Električno podešavanje vozačevog sjedišta sa memorijskom funkcijom i komfornu telefoniju' kako bi u velikoj udobnosti mogao obavljati važne razgovore na putu od kuće do restorana 'Delminij'. Pogon na sva četiri kotača 4X4 je naravno obvezan, jer život u HBŽ-u bi prestao ako predsjednik ne daj Bože zapne u snijegu na putu na jedne od cijelih 10 sjednica Skupštine koje održe u toku godine, jer predsjednik zna kako će ceste održavaju u zimskom periodu'', navodi se u pismu i dodaje kako je tako jedini izbor bio Škoda Superb te da Agencija za javne nabavke niti u ovom slučaju neće provesti monitoring postupka i utvrditi povrede Zakona o javnim nabavkama.

No, Bagarić je rekao kako nema govora o namještaljci dobavljaču.

''Neka tvrde šta god hoće. Natječaj je bio, proveden je, uzeli smo dokumente. Mislim da su se javile tri firme. Mislim da je bio neki Ford iz Tuzle, povjerenstvo je reklo da je odabran ponuđač. Ja stojim iza svega i zadnji sam koji bi nešto radio mimo zakona'', rekao je Bagarić.

Na priloženoj audio snimci sjednice od 28. listopada 2016., nakon ljetne stanke od tri mjeseca se može čuti rasprava o nabavci vozila.

Uz pitanje zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije Nediljka Rimca za koje potrebe se kupuje visoka klasa automobila, na raspravi se mogao čuti kako se ''staro'' skupštinsko vozilo prodaje na internetskom oglasniku uz navedeni privatni broj.

Potom se čuje Bagarićev odgovor zastupniku: ''Slobodno se češite, mene ne zanima''.

Inače, Bagarić se u središtu pozornosti našao nakon što je županijski ogranak HDZ-a 1990 objavio kako je slagao je zastupnicima da je profesor povijesti. Potom je na sjednici u studenom prošle godine zastupnicima rekao kako ipak nije profesor nego da ima završenu srednju školu.

Naime, u jednom od prvih intervjua nakon imenovanja na poziciju predsjednika županijske skupštine, Bagarić je rekao kako je završio Srednju strojarsku školu u Tomislavgradu te da nakon upisa na fakultet odlazi u tadašnju JNA gdje ga zatiče rat. Naveo je i kako je imao ''propalih pokušaja studiranja''. Bagarića sada za obmanu javnosti napadaju bivše stranačke kolege jer je i sam bio članom HDZ-a 1990.

''Od samog osnivanja HDZ uključujem se i ostajem do danas. 2008. prelazim u HDZ 1990, i te iste godine na općinskim izborima sa liste HDZ-a 1990 ulazim u Općinsko vijeće TG gdje ostajem nepuna dva mandata. 2014. godine vraćam se u HDZ BiH, a nakon odluke o ujedinjenju dvaju općinskih odbora HDZ-a, kandidat sam na listi za Županijsku skupštinu, i evo - sad sam tu gdje jesam'', rekao je Bagarić za lokalne medije nakon imenovanja.

Predsjednik Skupštine HBŽ-a osuo je svojevremeno i paljbu protiv Centra civilnih inicijativa nazvavši ih neradnicima nakon što su iznijeli negativnu odjenu o radu Skupštine kojoj je na čelu.

Bagarića je razljutila ocjena CCI-ja u kojoj je navedeno kako Skupština Hercegbosanske županije ima uvjerljivo najmanji broj realiziranih mjera u 2015. godini, najmanji broj usvojenih zakona, jedina je institucija vlasti, od svih županijskih vlada i skupština, koja nije usvojila program rada za 2015. godinu i zadnja je usvojila proračun za 2015. godinu, a u čak pet mjeseci nije održala niti jednu sjednicu.

Kopirati
Drag cursor here to close