Božo Ljubić

Sljedeći korak - entitet s hrvatskom većinom

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 09:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sljedeći korak je nova teritorijalna organizacija države. Ako imamo entitetsku strukturu onda to treba da bude entitet s hrvatskom većinom. A ako će to biti koncept više federalnih jedinica, onda svaki narod treba imati istu poziciju'', rekao je u intervjuu Nezavisnim novinama Božo Ljubić, predsjednik predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Ljubić je rekao kako se u godini koja je pred nama mora promijeniti Izborni zakon, ''da i Hrvati imaju isti utjecaj kao Srbi i Bošnjaci na izbor članova Predsjedništva''.

''Treba omogućiti izbor legitimnog predstavnika, bez obzira na to tko će to biti. Neka Hrvati izaberu i Dervu Sejdića, i on će biti legitimni predstavnik ako ga izaberu. Drugo, da se izmijeni i način izbora domova naroda u FBiH i u RS da se jamči etnički legitimitet jer se radi o etničkom domu. Treće, da se u vladama entiteta uvede ista klauzula koja ima u Vijeću ministara i da se izjednače domovi naroda kad je u pitanju potvrđivanje ministara u Vladi FBiH i Vijeću ministara. To ne možemo napraviti bez značajne promjene ustava'', rekao je Ljubić.

Rekako je kako su u BiH, zbog postojećih političkih odnosa i političkog sustava, mnoge od odluka Ustavnog suda neprovodive. Dodao je kako je u ovoj zemlji nužno hitno postići konsenzus o budućnosti BiH.

''Mislim da sam bio potpuno jasan kad sam rekao da problem treba gledati sa dva stajališta - sa stajališta ustavnopravne i političke dimenzije. Na isti način mi Hrvati nikada nismo prihvatili odluku o RTV sustavu, ali na kraju krajeva živimo s tim i trpimo sve posljedice. To sve skupa govori da je nužno postići konsenzus'', rekao je, između ostalog, Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close