testiranje bombe

Slijede kazne: Vijeće sigurnosti oštro osudilo Sjevernu Koreju

Vijesti / Flash | 07. 01. 2016. u 08:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) oštro je osudilo Sjevernu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe i priopćio da će početi rad na novom nacrtu rezolucije koja će sadržati "dalje kaznene mjere". Takva odluka donijeta je na vanrednoj sjednici Vijeća, prenosi agencija AFP.

Diplomati UN-a su potvrdile da su u tijeku razgovori o načinu pooštravanja sankcija koje su već uvedene protiv Sjeverne Koreje kada je prvi put izvršila atomsku probu 2006. Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hje osudila je najnoviji potez Pjongjanga kao "tešku provokaciju" i zatražila snažan međunarodni odgovor.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon zahtijevao je da Severna Koreja prestane s bilo kakvim daljim nuklearnim aktivnostima, navodi AFP. Sjeverna Koreja priopćila je u srijedu da je izvela svoju prvu uspješnu probu minijaturizirane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su uslijedile osude sa svih strana svijeta.

Vijest o izvođenju probe emitiranja je na sjevernokorejskoj državnoj televiziji, a prikazana je i snimka kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. prosinca, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

''Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da cijeli svijet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje'', napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Američka vlada smatra da je Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu, izrazivši sumnju u istinitost tvrdnje Pjongjanga da je bio u pitanju prvi test hidrogenske bombe, izjavio je glasnogovornik State Department John Kirby. Pentagon je, istovremeno, upozorio Pjongjang na moguće posljedice.

Kopirati
Drag cursor here to close