Pršte čestitke

Slavlje nakon pobjede: Kada se Iračani udruže, nema granica

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 09:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je čestitao Iraku na objavi pobjede nad džihadističkom grupom Islamska država u Mosulu i ponudio je pomoć u obnovi razorene zemlje.

''Čestitamo hrabrom narodu i vladi Iraka na oslobađanju Mosula'' naveo je na tweetu objavljenom u nedjelju navečer iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

''Kada se Iračani udruže, nema granica njihovim postignućima'', navodi šef iranske diplomacije.

Premijer obišao Mosul

Irački premijer Haider al-Abadi u nedjelju je obišao Mosul, službeno obilježavajući okončanje teške kampanje na preotimanju grada od džihadista u kome je Islamska država prije tri godine proglasila kalifat.

I ostali iranski dužnosnici požurili su da proglase pobjedu, najveći irački trijumf u borbi protiv džihadista.

''To je veliko postignuće na putu k okončanju divljačke nazočnosti i akcija zločinačkog Daesha (Islamske države) protiv iračkog naroda - navodi Ali Shamkhani, generalni tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, u poruci Abadiju i velikom ajatolahu Aliju al-Sistaniju, najcjenjenijem iračkom vjerskom čelniku.

''Vlada, oružane snage i hrabri narod Irana spremni su da ponude pomoć raseljenim osobama i ranjenicima u ratu, kao i da pomognu u obnovi gradova i vitalne infrastrukture u zemlji'', navela je državna novinska agencija Irna izjavu Shamkhanija.

Ministar obrane Hossein Dhghan i načelnik generalstožera Iranskih oružanih snaga, general bojnik General Mohammad Bagheri, također su čestitali Abadiju, navodeći kako su spremni da ojačaju vojne i sigurnosne veze s Bagdadom, prenosi AFP.
Irački premijer Abadi obišao Mosul nakon oslobađanja

Sloboda nakon 266 dana

Irački premijer Haider al-Abadi doputovao je u Mosul i čestitao je oružanim snagama pobjedu nad tzv.Islamskom državom nakon 266 dana borbi, oslobađajući grad od trogodišnje vladavine džihadista.

Oslobađanje Mosula od okupacije samoproglašene Islamske države velika je pobjeda za Irak u njegovom ratu protiv terorizma, ali će ratom zahvaćena zemlja suočiti s izazovima nacionalne obnove i pomirenja, tvrde eksperti.

Iračke snage oslobodile su Mosul, prijestolnicu iračke sjeverne pokrajine Nineveh i drugi po veličini irački grad, nakon devetomjesečnih žestokih borbi u cilju protjerivanja džihadista, koji su koristili grad kao svoju de facto prijestolnicu.

Upravo je u Mosulu čelnik Islamske države, šejh Abu Bakr al-Baghdadi, u 2014. proglasio uspostavu kalifata Islamske države u Iraku i Siriji. Pad Mosula simbolizira potpunu propast Islamske države u Iraku, prenosi Xinhua.

Slavlje u Bagdadu zbog oslobađanja Mosula

Iračani su sinoć izašli na Tahrir trg u Bagdadu kako bi proslavili pobjedu u borbama protiv militanata Islamske države (IS) u Mosulu.

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je pobjedu u "oslobođenom" Mosulu po završetku bitke duge gotovo devet mjeseci protiv džihadista IS-a.

Iračke snage slomile su otpor džihadista koji su se do posljednjeg borili na uskom području u središtu Starog grada, blizu rijeke Tigris.

U oslobađanju Mosula sudjelovale su i kurdske pešmerge, sunitska arapska plemena i šijitske milicije.

Kopirati
Drag cursor here to close