Hrvatska

Slanje novca poštom: 'Velik broj pošiljki iz BiH dolazi otvoreno i bez novca'

Od zagrebačkog Matičnog ureda zatražili da nam potvrde autentičnost dokumenta objavljenog na društvenim mrežama
Vijesti / Flash | 28. 04. 2021. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Molimo da buduće ne šaljete novac poštom, jer već duže vrijeme veliki broj pošiljki iz Bosne i Hercegovine dolazi otvoreno i bez novaca'', odgovor je to Matičnog ureda Grada Zagreba na dopis koji kruži društvenim mrežama.

Naime, osoba se Matičnom uredu obratila vezano za postupak upisa u knjigu rođenih ali proces, odnosno povrat dokumenata, nije bio moguć zbog toga što nije uplaćena naknada. Naknada, naveli su u dopisu, bila je priložena u dokumentaciji ali ista nije stigla poštom. Slanje novca poštom, čini se, česta je navika bh. građana.

Od zagrebačkog Matičnog ureda zatražili da nam potvrde autentičnost dokumenta objavljenog na društvenim mrežama. Potvrdili su da je riječ o dopisu ''koji se uobičajeno dostavlja konzulatima kao obavijest da je traženi upis izvršen''.

''Matičarka je u brzini, zbog velikog obima posla, na isti dopis dodala informaciju za stranku i sve joj dostavila greškom. Isprika stranci upućena je od strane matičarke'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Ureda za informiranje Grada Zagreba.

Foto: Društvene mreže / Dopis Grada Zagreba objavljen na društvenim mrežama

Iako nije poznato gdje nestaje novac koji se šalje uz dokumentaciju, iz Grada Zagreba su pojasnili proces naplate pristojbe.

''Stranke zahtjeve podnose putem diplomatsko konzularnih predstavništava, osobno dolaskom u Republiku Hrvatsku, putem pošte uz dokaz da su uplatile potreban iznos pristojbe na račun ili po punomoćniku s napomenom da punomoć mora biti ovjerena u nadležnom konzulatu ili kod javnog bilježnika odnosno općini kad se radi o BiH'', naveli su.

Kako bi se izbjegao nestanak novca, preporučuju se da se novac uplati putem bankovnog računa. 

Naplata upravne pristojbe

Primatelj Grad Zagreb, Trg Stjepana Radića 1, OIB 61817894937

IBAN PRIMATELJA: HR3423600001813300007, SWIFT:ZABAHR2X     

MODEL: 68

POZIV NA BROJ ODOBRENJA : 5304 – OIB (poslovnog subjekta koji vrši uplatu)

OPIS PLAĆANJA:  navesti ime i prezime, te naziv isprave za osobu koju se traži

Kopirati
Drag cursor here to close