Stevandić

Skupština RS-a: Bojkot zbog mijenjanja dresova

Vijesti / Flash | 08. 12. 2015. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) napustila je danas zasjedanje i dalje bojkotirajući potpredsjednika entitetskog parlamenta Nenada Stevandića, za koga smatraju da nije ni legitimno ni legalno u skupštinskom rukovodstvu.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica kaže da će u skupštinskoj sali biti samo u vrijeme kada se bude raspravljalo o zahtjevu SDS-a da Stevandić bude smijenjen, budući da je napustio tu stranku, kojoj kao najjačoj opozcijskoj stranci pripada potpredsjedničko mjesto.

Stevandić, koji predsjedava zasjedanjima Skupštine RS, jer je predsjednik Nedeljko Čubrilović odsutan iz zdravstvenih razloga, je na stavove SDS-a kratko rekao da svatko ima pravo nazočiti ili nenazočiti skupštinskim zasjedanjima.

Kolegij Skupštine je ranije uputio poziv zastupničkom klubu SDS-a i strankama, koje imaju zastupnike iz reda hrvatskog naroda, da predlože kandidate za pozicije potpredsjednika Narodne skupštine, u skladu s rješenjima iz skupštinskog Poslovnika.

Predsjedništvo SDS-a je potom donijelo odluku da Sonja Karadžić -Jovičević bude kandidatkinja te stranke za potpredsjednicu entitetskog parlamenta iz reda najveće opozicione stranke.

Inače, parlament RS-a po Poslovniku može imati od dva do četiri potpredsjednika, a trenutno uime bošnjačkog naroda tu dužnost obavlja Senad Bratić (SDA), dok je Stevandić ostao na mjestu koje pripada najjačoj opozicionoj stranci, iako više nije njezin član.

To je i bio razlog da opozicija već izvjesno vrijeme bojkotira skupštinska zasjedanja kada im predsjedava Stevandić.

Zastupnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je kako neće nazočiti sjednicama parlamenta, ukoliko se ne razriješi dužnosti potpredsjednik Nenad Stevandić, jer više nije dio najjače opozicione stranke kojoj pripada ta dužnost.

''Ne želimo više sudjelovati u ovom ponižavanju'', rekao je Čavić i najavio kako će predložiti Savezu za promjene da u cijelosti napuste Narodnu skupštinu, ukoliko se ova situacije ne razriješi. Predložit će i da zastupnicima skupštinske većine daju i svoje zastupničke plaće.

Kopirati
Drag cursor here to close