Izvanredna sjednica

Skupština HNŽ razmatra financijske planove fondova i agencija za 2016.

Vijesti / Flash | 30. 12. 2015. u 12:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas započela izvanredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na kojoj se razmatra financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a za 2016. godinu te izmjene i dopune Financijskoga plana Zavoda (rebalans) za 2015. godinu.

Također, na dnevnom redu je Financijski plan Službe za zapošljavanje HNŽ-a i Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2016. godinu.

Rade Bošnjak, direktor ZZO HNŽ-a, čiji je financijski plan za 2016. godinu u iznosu od oko 120.000.000,00 KM u odnosu na prošlu godinu manji za 0,47 posto, kazao je prije sjednice kako je ono što predstavlja rizik zapravo rashodovna strana.

''Nažalost rashodovna strana nam uvjetuje prihodovnu, a prihodovna je sve rizičnija s obzirom na stanje u gospodarstvu i broj uposlenih'', ocijenio je Bošnjak, koji je ipak bio optimističan glede realizacije planova za iduću godinu.

Što se tiče Financijskoga plana Službe za zapošljavanje u iznosu od 13.277.910,00 KM, koji je, pak, veći za 4,4 posto, direktor spomenute službe Vlado Čuljak kazao je kako čak sedamdeset posto otpada na materijalno osiguranje nezaposlenih osoba. Prema njegovim riječima, u HNŽ-u trenutno ima 34.000 nezaposlenih, od čega polovica otpada na grad Mostar, a ostalo na druge općine.

Jerko Pavličević, direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a čiji financijski plan za 2016. godinu iznosi 2.507.000,00 KM i veći je za 2 posto u odnosu na 2015. godinu, izrazio je nadu kako će zajedno s Vladom HNŽ-a krenuti u promociju zaštite okoliša i realiziranja zacrtanih projekata.

''Cilj nam je da kroz ovaj plan radimo na jačanju svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih potencijala'', ustvrdio je Pavličević. On je istodobno ukazao na problem nerazumijevanja Fonda za zaštitu okoliša FBiH koji je, po njegovim riječima, zadržao dio sredstava zbog čega je pokrenut i sudski proces, a radi se o 1 570 000 KM s kamatama.

Amer Zagorčić, zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a, kazao je kako je ovim financijskim planovima opozicija dovedena pred svršen čin te da su odluke dobili 24 sata prije sjednice.

''Radi se o tri ozbiljna dokumenta teška oko 135 milijuna maraka i vrlo je malo vremena za njihovu analizu'', smatra Zagorčić.

Na sjednicu je stigao i predsjednik Udruge za zaštitu potrošača "Futura" Marin Bago, koji je želio ukazati kako ni u BiH, a ni u HNŽ-u ne postoje podaci o kvaliteti zdravstvene zaštite te da se ona mjeri samo zadovoljstvom pacijenata.

''Europski potrošački indeks je stavio BiH na zadnje mjesto po kvaliteti zdravstvenih usluga upravo jer podaci o kvaliteti tih usluga ne postoje'', kazao je tom prilikom Bago.

Zatražio je izmjenu odluke o participaciji tzv. markice u zdravstvenoj zaštiti, napominjući kako je ona utemeljena na federalnoj odluci o participaciji prema kojoj je iste oslobođeno 15 grupa (djeca, iznemogle i stare osobe, teško oboljeli itd.).

''Kod nas se šest godina krše prava svih tih najranjivijih grupa i još uvijek se čeka na izmjenu te odluke++, zaključio je Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close