Sjednica u Mostaru

Skupština HNŽ-a o Nacrtu proračuna za 2022.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, kao i odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Službe za zapošljavanje i izvršenju financijskoga plana Službe za zapošljavanje4
Vijesti / Flash | 10. 12. 2021. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru danas zasjeda Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na kojoj bi zastupnici trebali usvojiti financijske dokumente - Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2021., Nacrt Proračuna HNŽ-a za 2022. te Nacrt Zakona o izvršenju proračuna za 2022. godinu.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, kao i odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Službe za zapošljavanje i izvršenju financijskoga plana Službe za zapošljavanje4

''U skladu s poboljšanim punjenjem proračuna Vlada je predložila, a nadam se uz sitne korekcije, Skupština će i prihvatiti ovaj Rebalans proračuna za 2021. koji je nešto veći od 263 milijuna maraka, odnosno 26 milijuna maraka u odnosu na Proračun za 2021. godinu'', izjavio je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago uoči sjednice.

Video: Skupština HNŽ-a o Nacrtu proračuna za 2022.

Kao razlog povećanja rebalansa, naveo je povećana sredstva za poticaje u poljoprivredi, turizmu i subvencije za Zračnu luku Mostar, (1,2 milijuna maraka) te povećanje za zdravstvene ustanove (oko 3 milijuna ), kao i druge stavke.

''Nacrt proračuna je u odnosu na 2021., godinu također povećan za 16 milijuna, tj. s 237 na 253 milijuna, a to povećanje se odnosni na navedene stavke kao i u Rebalansu, uz veći izdatak, preko milijun maraka, za stipendije prvog radnog iskustva, odnosno za zapošljavanje u strukturama organa uprave HNŽ-a, javnim institucijama'', rekao je predsjednik županijske skupštine.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, Špago je pojasnio kako je Vlada predložila da se izbriše stavka koja je ograničavala korištenje prava za dječji doplatak, a ticala se posjedovanja automobila u vrijednosti od preko 10 000 maraka.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, uoči današnje sjednice Skupštine HNŽ-a, izjavio je kako je ponosan što aktualna Vlada sedmu godinu za redom uspijeva usvojiti najznačajnije financijske dokumente u tekućoj za sljedeću proračunsku godinu.

''Očekujem da će skupštinski zastupnici prihvatiti kako Izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu, tako i Nacrt proračuna za sljedeću godinu. Znam kako će zastupnici, budući da dolaze iz različitih krajeva naše županije, imati i svoja promišljanja koja treba poštivati, ali sve nas pozivam da uzmemo u obzir uvjete u kojima se nalazimo i naše realne financijske mogućnost'', rekao je Herceg. 

Po njegovim riječima, Vlada HNŽ-a je unatoč korona-krizi u oba financijska dokumenta zadržala stabilnost javnih financija, ali i poduprla brojne aktivnosti i različite razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte u jedinicama lokalne samouprave.

''Podržali smo i dat ćemo snažniju potporu obrazovanju, znanosti, gospodarstvu, kulturi i sportu, kao i osigurati sredstva za razvoj Zračne luke Mostar, što je preduvjet našeg daljnjeg razvitka. Također, osigurali smo sredstva za obveze proistekle iz kolektivnih ugovora sa sindikatima korisnika proračuna, te značajan iznos za sudske presude koje nisu sadržane u kolektivnim ugovorima. Što se tiče kolektivnog ugovora s osnovnim obrazovanjem, taj su ugovor usuglasili te se nadam da ćemo i njega ubrzo potpisati i taj dio ispuniti'', poručio je premijer HNŽ-a.

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Slaven Raguž (HRS) je po pitanju Proračuna u vidu Nacrta i Rebalansa, istaknuo kako je puno kvalitetniji komentar dao Ured za reviziju institucija, a koji govori o tome da se proračunski novac troši netransparentno, nenamjenski i protivno zakonu o proračunima.

Kopirati
Drag cursor here to close