Bradara

Skupo je raspravljati o financiranju i proračunima

Vijesti / Flash | 19. 01. 2015. u 13:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) istaknula je u izjavi za Anadoliju kako je "preveliki trošak sazivati nastavak konstituirajuće sjednice tog doma samo radi dvije točke dnevnog reda".

Radi se o usvajanju prijedloga odluke o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj - ožujak 2015. te prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH po hitnom postupku čiji su predlagači: klubovi zastupnika SDA, HDZ BiH i DF u Zastupničkom domu.

Pritisak 

Bradara je navela kako su u tijeku konsultacije te da se vrši "pritisak" kako bi i Klub srpskog naroda dostavio prijedlog kandidata za potpredsjednika bh. entiteta FBiH iz tog naroda.

"Ovo je blokada od onih koji smatraju da imaju većinu u Klubu srpskog naroda. Nužan je kompromis i ništa više. Nadam se da će Demokratska fronta i druge stranke koje participiraju u Klubu srpskog naroda postići dogovor kako bi se žurno prevladala aktualna situacija. U stalnim smo konzultacijama i vršimo procjene gotovo svakih sat. Tek je ponedjeljak i moguće je da dođemo do rješenja, ali cijenim da bi bilo bespotrebno sazivati nastavak sjednice ako se na njoj neće riješiti i pitanje izbora čelnika izvršne vlasti", ocijenila je Bradara.

Naglasila je kako se samo čeka da izaslanici srpskog naroda dostave svoj prijedlog kandidata za potpredsjednika FBiH nakon čega će se kompletan materijal proslijediti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na provjeru.

U ime hrvatskog naroda za predsjednika FBiH predložen je Marinko Čavar iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a iz bošnjačkog naroda za potpredsjednicu FBIH predložena je Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Podsjećamo, bez kandidata i izbora i potpredsjednika FBiH i iz srpskog naroda nije moguće kompletirati izvršnu vlast u FBiH čiji čelnici treba da postignu saglasnost i predlože mandatara za sastav buduće entitetske vlade.

Građani čekaju 

Bradara navodi kako je Čavara dobio 17 potpisa izaslanika u Klubu hrvatskog naroda koliko on broji te da u skladu s tim nitko drugi "ne može ni biti kandidat". I kandidatkinja iz SDA Melika Mahmutbegović dobila je podršku većine izaslanika u Klubu bošnjačkog naroda.

"Čim se završi procedura kandidiranja i provjere sazvat će se Zastupnički, te Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi se okončala procedura izbora izvršne vlasti. To je početak, jer građani Federacije BiH očekuju da se nova vlast počne baviti pitanjima od njihovog interesa", naglasila je Bradara.

U skladu s Ustavom FBiH izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvaćanje zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, većinom glasova u Zastupničkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda.

Na Bradarine navode reagirao je SDP objavivši kako je bespotrebno isforsiran prekid konstituirajuće sjednice Doma naroda PFBiH.

Reagiranje iz SDP-a 

''Izaslanici iz Socijaldemokratske partije BiH su bili za to da se sjednica treba nastaviti po dnevnom redu i završiti predviđene točke koje, ipak, po svojoj važnosti za nas u SDP BiH nisu samo dvije točke, već život velikog broja građana FBiH, koji po različitim osnovama čekaju isplate iz proračune'', navode iz SDP-a.

Centar za informiranje SDP-a navodi kako žele podsjetiti predsjedavajuću Bradaru da je Dom naroda PFBiH izglasao zaključak da je nastavak sjednice u četvrtak 22. siječnja.

''Ne vidimo nikakvo uporište za bilo kakva naknadna tumačenja, već očekujemo da se odluke Doma poštuju i provode u cilju financijske stabilnosti FBiH i grada Mostara'', navodi SDP i dodaje kako je očigledno da je vladajuća većina načinom zakazivanja sjednice Doma naroda FBiH, s ciljem što bržeg zauzimanja pozicija, pokazala da im problemi građana nikada nisu bili prioritet, kao što su to slatkorječivo obećavali tijekom predizborne kampanje.

Kopirati
Drag cursor here to close