Pravi plan RS

Skrivene poruke: Vidi li Izetbegović novi rat?

Vijesti / Flash | 29. 06. 2016. u 09:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tko zna što je pravi plan Republike Srpske?", rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u intervjuu Anadoliji govoreći o mehanizmu koordinacije i blokiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH u intervjuu za Anadoliju otkrio je kako "se boji da su neke odluke drugačije, koje za sada nisu javne, a donesene su u Banja Luci". To, kaže, temelji na tome "kada vidi na koji način se blokira majstorski put NATO-a, put ka EU, kako se stalno proizvode krize u BiH''.

Strah od referenduma

Upitan da pojasni u što sumnja kada su u pitanju "skrivene" odluke iz Banja Luke, odnosno čega se najviše pribojava da one jesu, Izetbegović kaže kako su zagovarani neki referendumi za 2017.

''EU ima svoje probleme nakon Brexita, neke druge sile s Istoka jačaju, tako da ne bih sada dalje od ovoga, ne bih preciznije, ali sve ovo me zabrinjava. Bojim se da se igra jedna opasna igra koja nas može ponovno dovesti u konflikte i u BiH i na Balkanu. Ovi napadi na povratnike, kompletan odnos spram drugih strana u BiH iz Banja Luke za mene je zabrinjavajući", naveo je Izetbegović.

S obzirom na aktualno političko stanje, odnosno neispunjavanje obaveza BiH spram dogovora s EU, predsjedavajući Predsjedništva BiH ne očekuje sredinom srpnja na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU pozitivan odgovor za BiH kada je u pitanju prihvaćanje aplikacije za članstvo BiH u EU i slanje upitnika.

"U ovome trenutku nećemo ga dobiti ako se ne promijeni nešto u odnosu na SSP i na mehanizam koordinacije, a prije svega na prilagodbu SSP-a. I tu sam očekivao jednu autentičnu, ohrabrujuću politiku od Saveza za promjene, konkretno od kolege Mladena Ivanića. Jer, ako ćemo mi biti taoci onoga što hoće ili neće Milorad Dodik i ako će on biti šef koji će odrediti i Ivaniću i svim srpskim predstavnicima na državnoj razini što smiju, a što ne smiju, onda ova zemlja, ako nema alternativu, može zaista otići u problem", rekao je Izetbegović.

Dodikovi okovi

Naglašava "da još uvijek nije kasno da se srpski predstavnici iz Saveza za promjene iščupaju iz tog okova Dodika, da vrate svoj suverenitet, vrate jednu autentičnu, odgovornu politiku, europsku politiku, politiku koja smiruje stanje na Balkanu i u BiH, onako kako su se dogovorili prije dvije godine".

"Ovaj napad da je sve što se učini dobro za BiH, a time i za građane u RS-u izdaja srpskog interesa, taj dekadentni, taj retrogradni pristup star 25 godina, mislim da se trebaju iz njega iščupati, iz okova takvog razmišljanja i imati jednu zaista svoju politiku, drugačiju od politike Milorada Dodika. Možda neće na ovim lokalnim izborima ni osjetiti svu pogubnost da se prati ono što diktira Dodik, ali na izborima 2018. godine srpski predstavnici u BiH moraju izaći s alternativom. Ne smiju jednostavno svoj suverenitet predati čovjeku koji se i na ovakav način prema njima odnosi, prema nama i prema BiH", smatra Izetbegović.

Upitan da prokomentira o kojoj alternativi u RS-u se radi, ukoliko se u jednom tjednu Savez za promjene suprotstavlja režimu Dodika, a u drugom s njim zajednički postiže dogovore oko određenih rješenja Izetbegović navodi da smatra da "moraju dobro razmisliti i odlučiti u kom smjeru idu".

"Moraju se opredijeliti hoće li im šef biti Milorad Dodik ili će sami sebi biti šefovi. Toliko, da dalje ne elaboriram", rekao je Izetbegović.

Popis ne donosi ništa novo 

Izetbegović je govorio i o popisu u BiH te dodao kako ne ništa neće promijeniti objavljivanjem popisa stanovništva.

''Navodno je obveza strukturu vlasti formirati u odnosu na posljednji popis. Po toj obvezi bi trebalo biti trećina ili 40 posto Bošnjaka vlasti u strukturi vlasti u RS-u, a nema ih ni desetina od toga. Prema tome, svjesni su svi da to osobitih efekata negativnih ni za koga neće biti u ovoj zemlji. I kada se ne bi priznalo ovih 200 tisuća ljudi, Bošnjaka bi ponovno bilo 49,5 posto. Da li ih je 50,01 ili 50,05 po meni osobito nije važno niti ja trijumfiram nad tim podatkom, niti smatram da itko treba biti posebno zabrinut s tim. Ti su balansi otprilike onakvi kakvi su i bili prije rata, s tim da više nema grupe Jugoslovena u kojoj je najverojatnije bilo najviše Bošnjaka. Srba ima u postotku onako kao što ih je i bilo, a u RS-u ih je preko 80 posto. Sad neki kapriciozan cilj da ih bude preko 90 posto, da Bošnjaci budu izbrisani, da ono što je počinjeno tenkom i puškom, da se olovkama završi, to je etničko čišćenje. To za nas nije prihvatljivo. I zakon je takav, i kriteriji Eurostata, IMO tima i tu nema nazad", rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close