Otcjepljenje

Škotska premijerka najavila referendum o nezavisnosti

Vijesti / Flash | 13. 03. 2017. u 13:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škotska premijerka Nicola Sturgeon potvrdila je u ponedjeljak da će tražiti dopuštenje za održavanje drugog referenduma o škotskoj nezavisnosti. Sturgeon je izjavila kako želi da se glasovanje održi između jeseni 2017. i proljeća sljedeće godine.

Kazala je da će sljedećeg tjedna zatražiti od Škotskog parlamenta naređenje za pokretanje Sekcije 30 iz Westminsterske palače. Naređenje će biti potrebno kako bi se omogućilo održavanje novog zakonski obavezujućeg referenduma.

Govoreći u svojoj službenoj rezidenciji Bute House u Edinburghu, Sturgeon je izjavila da narodu Škotske mora biti ponuđen izbor između "teškog Brexita" i postajanja nezavisne zemlje.

''Drugi škotski referendum o nezavisnosti izazvao bi podijele i stvorio bi golemu ekonomsku neizvjesnost u najgore moguće vrijeme po Britaniju'', izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik britanske premijerke Therese May.

''Prije samo nešto više od dvije godine narod u Škotskoj odlučno je glasovao da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu na referendumu koji je škotska vlada definirala kao jednom u generaciji'', navodi glasnogovornik u priopćenju za javnost.

''Dokazi jasno pokazuju da većina naroda u Škotskoj ne želi drugi referendum o nezavisnosti. Drugi referendum izazvao bi podijele i unio bi ogromnu ekonomsku neizvjesnost u najgore moguće vrijeme'', navodi se u priopćenju, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close