Šarena revolucija

Skoplje: Policija šok-bombom rastjeruje demonstrante

Vijesti / Flash | 21. 06. 2016. u 06:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Skoplju bacila je šok-bombu na demonstrante kada su sudionici ''Šarene revolucije'' pokušali srušiti spomenik Prometeju iz kontroverznog projekta ''Skoplje 2014''.

''Pristalice Šarene revolucije su htjele srušiti ovaj spomenik, ali policijski kordon specijalaca stao je ispred spomenika i zaštitio ga. Bacili su i jednu šok-bombu kako bi rastjerali masu. Jak policijski kordon stoji ispred spomenika i osigurava ga“, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Više od dva mjeseca demonstranti bacaju boju na zgrade i spomenike iz projekta ''Skoplje 2014'' jer smatraju da su ta zdanja simbol vladavine Nikole Gruevskog.

Smilevska javlja da se na prosvjedu u ponedjeljak okupilo dvadesetak tisuća ljudi, građana koji podržavaju opoziciju iz cijele Makedonije.

Marširali su centrom grada, okupili se ispred Specijalnog javnog tužiteljstva te ispred Vlade. Bacali su i boju na zgradu Ministarstva pravde, a na kraju su se okupili u parku ispred Sobranja.

''Veliku podršku daju radu Specijalnog javnog tužiteljstva jer smatraju da će preko te institucije biti doznata istina je li vlada Nikole Gruevskog vladala zemljom na kriminalan i koruptivan način, kako tvrdi opozicija, na osnovu prisluškivanih razgovora“, javlja Smilevska.

Demonstranti su zatražili formiranje specijalnog odjeljenja Kaznenog suda za procesuiranje slučajeva koje inicira novoformirano Tužiteljstvo.

"Narod poručuje Gruevskom da nema šanse da se dozvole još jedne kriminalne izbore. Pravda je u našim rukama i ovi građani na sljedećim izborima dat će otkaz ovoj vladi. Nema šanse da se dozvoli Nikoli Gruevskom da nastavi da vlada dirigiranim sudstvom", rekla je potpredsjednica opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Radmila Šekerinska.

U ponedjeljak u poslijepodne, članovi Građanskog pokreta za odbranu Makedonije, gradonačelnici iz vladajuće VMRO-DPMNE i pristaše te stranke na sat i pol blokirali su ulicu ispred Kaznenog suda u Skoplju.

Nezadovoljni su odlukom Suda, koji je gradonačelniku Bitolja u petak odredio mjeru kućnog pritvora. Tužiteljstvo ga sumnjiči za sklapanje štetnih ugovora i pronevjeru 360.000 eura.

"Tijelo koje podnosi kaznenu prijavu protiv gradonačelnika, Specijalno Javno tužiteljstvo, nema ustavni osnov. Riječ je o paradržavnom tijelu i predstavlja tumor u pravosudsnom sustavu Makedonije", rekao je Aleksandar Klimovski iz Građanskog pokreta za obranu Makedonije.

Kopirati
Drag cursor here to close