Mostar

Skokom i spuštanjem cvijeća u Neretvu obilježena 14 godišnjica obnove Starog mosta

Cvijeće u Neretvu sa Starog mosta su spustili premijer Makedonije Zoran Zajev, premijer Grčke Aleksis Cipras, premijer Crne Gore Duško Marković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2018. u 22:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje", naziv je manifestacije kojom se večeras u Mostaru obilježava 14. godišnjica otvaranja obnovljenog Starog mosta. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te premijeri Crne Gore, Grčke i Makedonije Duško Marković, Alexis Tsipras i Zoran Zaev tom su prigodom posjetili Stari most, gdje su svi u znak mira, bacili cvijeće u Neretvu. 

U isto vrijeme, umjetničko društvo "Mostarske kiše" izvelo je glazbeni performans, a skakači izveli tradicionalni skok bez aplauza, sve u znaku pijeteta prema onima koji su izgubili svoje živote u ratovima. 

Premijeri Marković i Tsipras su potom potpisali „Mostarsku povelju mira“ koju im je uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Zvizdić je „Mostarsku povelju mira“ potpisao prije dvije godine kada je i utemeljena, a premijer Zaev prošle godine. 

Bljesak.info / Izjave u Koski Mehmed-pašinoj džamiji



Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je kako je nagrade za njega i Crnu Goru velika čast i priznanje jer su gospodarska tradicija i njegovanje tolerancije te suživota uvijek bili garancija opstanka i budućnost građana Crne Gore. 

''Napredak je neosporan u odnosu na onaj dan, prije 25 godina, kada je Stari most srušen u trenutku, a sada je on ponovno i prije svega simbol obnove i spajanja'', kazao je Marković te dodao kako je zapadnom Balkanu mjesto u Europi, ne samo zemljopisno, nego civilizacijski i vrijednosno. 

''Možemo naprijed samo njegujući europske i civilizacijske vrijednosti te poštujući naše različitosti i kulturu'', istaknuo je premijer Crne Gore. 

Premijer Makedonije Zoran Zaev istaknuo je kako zna kolika je vrijednost "Mostarske povelje mira" i što znači ta nagrada. 

''Poruka koju šaljemo sudjelovanjem na ovoj veličanstvenoj manifestaciji koja slavi mir je jaka. Mi promoviramo kako se jedan lider može, treba i mora izdignuti iznad predrasuda i sam postati most povezujući se sa drugim liderima koji misle dobro svojim građanima'', istaknuo je Zaev. 

Bljesak.info / Potpisivanje Povelje mira na Starom mostu



Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić istaknuo je kako su ga premijeri svojim dolaskom u BiH i Mostar obradovali, dodavši kako je premijer Grčke Alexis Tsipras ranije morao otići jer se požar približio kućama blizu Atene. 

''Bez obzira na to, današnje cjelodnevno druženje predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske suradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja. Ova manifestacija znači otvaranje još jednih vrata u budućnost, budućnost za mlade generacije i za prosperitet Bosne i Hercegovine i kompletne regije zapadnoga Balkana'',  izjavio je Zvizdić. 

I ove, kao i ranijih godina, na svečanosti koju organizira Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, bit će dodijeljene međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i suradnje među ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close