Uzimanje brisova

SKB Mostar: Zaustavljena je intrahospitalna infekcija bakterijom Klebsiella pneumoniae

Vijesti / Flash | 14. 10. 2016. u 05:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar uradila je sve što je inspekcija naredila i znali smo što nam je činiti i prije nego što smo dobili njihov nalaz. Sada možemo reći kako je zaustavljena intrahospitalna infekcija bakterijom Klebsiella pneumoniae. Naravno da nam je žao što su četiri bebe, uz teške dijagnoze koje su imale, na kraju još zaražene i ovom bakterijom, ali nismo to mogli spriječiti. Poduzeti su svi koraci kako bismo spasili njihove živote, ali, nažalost, nismo uspjeli. Stoga još jednom izražavamo sućut obiteljima preminulih beba'', rekli su za Večernji.ba iz mostarske bolnice.

Ovaj medij navodi kako se svaki dan uzimaju brisevi s najmanje 20 mjesta u SKB Mostar.

Smrtonosne dijagnoze

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić izjavio je kako su četiri bebe koje su preminule u kolovozu i rujnu u ovoj ustanovi, osim spomenute bakterije, imale i druge dijagnoze koje su uzrokovale njihovu smrt

''Sve bebe koje su umrle su imale četiri do pet ostalih dijagnoza. Je li Klebsiella pridonijela tome, vjerojatno da, bilo bi dobro da ih nisu imale, međutim sve dijagnoze su bile smrtonosne. Bi li se bebe izvukle da nije bilo Klebsielle ja to ne znam, možda i bi'', rekao je Kvesić.

On je rekao kako su bebe rođene prije termina, te su težile od 1,5 do 2 kilograma, te da nisu imale izgrađen imunološki sustav. Rekao je kako je su u bolnici učinili sve kako bi bebe preživjele, te kako su uključili kompletnu terapiju.

Izvršen nadzor

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. rujna ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar.

''Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae. Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno'', navodi se u inspekcijskom izviješću i dodaje kako će o onome što je utvrdio inspekcijski nadzor biti obaviješteno nadležno tužiteljstvo.

Statistika

U Federaciji BiH je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u prvih pola godine preminulo 54 dojenčadi, a 38 beba je mrtvo rođeno. Brojci od 54 umrla dojenčeta treba pribrojiti i četiri bebe koje su nedavno preminule u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Prema ovim podacima najviše dojenčadi je preminulo u Tuzlanskoj županiji (16), Srednjo-bosanskoj županiji (10), te u Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje je u pola godine preminulo devet beba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close